På söndag firar vi mor

Mors dag är den dagen då barnen firar sina mödrar. Mors dag firades första gången redan 1919 men dagen hade instiftats redan 1905 i USA.

Till Europa kom den några år senare. Till en början fanns det en försiktig skepsis mot själva morsdagkonceptet då det stora flertalet ansåg att det enbart var ett kommersiellt jippo som syftade till att gynna handeln men detta har mattas av och numera är denna dag ett trevlig avbrott i vardagslunken och en dag som uppskattas av de allra flesta.

Fira med fika

 Mor kan firas på många olika sätt. Presenter är vanliga men numera är det många restauranger har särskilda ”morsdagsmenyer” vilket blivit väldigt populärt. Själva firandet av mor brukar ofta vara stillsamt och mest innehålla kaffe, tårta och eventuellt någon liten present. I år kan man dock bryta mönstret och ta en tur till Bergs slussar där man kan få lära sig hur det går till att slussa. Göta kanalbolaget håller med båt, instruktörer och allt annat men man bör ta med egen flytväst. Ett tips kan vara att ta med en fikakorg och sedan ha en trevlig stund vid slussbanken i solen och gröngräset. Det uppskattar säkert lilla mamma.

Jerry Prütz

jerry.prutz@linkopingsposten.se