• Marcus Sandberg, Lina Källkvist och Fredrik Brännström står redo för behandling. Foto: Julia Kimell

På Stjärnkliniken är alla stjärnor

Med idrottare från de svenska landslagen i sitt kundregister är det inte svårt att förstå att de positiva ordalagen sprider sig. Citykliniken i Norrköping växte sig så stor att de nu öppnat i Linköping med ett stjärnsprakande företagsnamn. På torsdag vankas invigning med röda mattan, mingel, snittar och förmånliga nyuppstartspriser.

Behandlingarna är sedan ett par veckor redan igång. Många av de Linköpingskunder som tidigare pendlat till Norrköping har nu betydligt kortare väg till behandling. Flertalet i teamet är kvalitetssäkrade av svenska landslaget i friidrott och ingår i ett medicinskt nätverk.

– Vi sticker ut lite. Folk kommer långväga ifrån för att de hört talas om oss. Det är alla förfrågningar som fått oss att ta steget till grannstaden, även om tanken funnits länge, berättar Fredrik Brännström som äger Stjärnkliniken tillsammans med Marcus Sandberg – båda specialister på idrottsmedicin. I dag är även massören Lina Källkvist med. Att få in nytänk ser de som positivt – de har en bra mix av både yngre och äldre i teamet.

– Vi lär oss av varandra. Vi har många duktiga massörer med certifikat inom många olika inriktningar. De lär gärna ut sina kunskaper till de kunder de behandlar. Möjligheterna att växa är oändliga, säger Marcus Sandberg.

– Det är det som är så unikt för oss, att vi har stor mix av olika kompetenser. Man kan vända sig till oss med alla problem. Är det exempelvis massage som efterfrågas kan vi följa upp med kost. Alla våra terapeuter har antingen certifiering eller är legitimerade, det är en trygghet för både oss och för kunden, säger Fredrik Brännström.

Företag och elit

Flera företag och organisationer har sin företagshälsovård hos kliniken, vissa med regelbunden massage. Tidigare skickade bland annat LFC damfotboll sina spelare på rehab till Norrköping, däribland Sofia Lundgren. Många lag och föreningar anlitar dem för kurser inom idrottspsykologi.

– En mycket stor del av prestationen sitter i huvudet. Vi ordnar föreläsningar och utbildar personal inom flera nyttiga och förebyggande områden.

Remitterar och löser upp

När deras egna behandlingar inte räcker till tar de hjälp av läkare, till exempel neurologer och ortopeder.

– Röntgen har vi förstås inte här, men vi lämnar aldrig någon vind för våg. Vi kan skriva remisser direkt till sjukhuset, och har avtal med försäkringsbolag så deras kunder kan få komma hit. Ofta går det bra redan samma dag.

– Det är det som är det mest stimulerande med jobbet. När någon går in i rummet med smärta och käpp men blir av med värken och får tillbaka sin livskvalitet.

Stjärnlysande framtid

Citykliniken och Stjärnkliniken växer så de knakar. Fredriks mål 2006 var att få hjälpa något landslag och ha minst två behandlingsrum. I dag är lokalerna uppe i 440 kvadratmeter. I och med utökningen till Linköping behöver de anställa fler.

– Vi letar alltid efter rätt personer, och så har vi börjat prata om fler orter.

FAKTA Tre av oss på Stjärnkliniken

Fredrik Brännström – har en bakgrund inom fotbollen. Lade ner på grund av knäskador och fick upp intresset för naprapatin. Var personlig naprapat till Anja Pärson. Grundare av Citykliniken som nu växt till 16 anställda.

Marcus Sandberg – Sysslat både med fotboll och friidrott men var skadebenägen, fick hjälp av en naprapat och på den vägen är det. Massör från Bergqvists, naprapat för handikappingislandslaget, och finns i friidrottslandslagets nätverk. Gjort en svensk klassiker. Delägare tillsammans med Fredrik.

Lina Källkvist – pluggar till massage- och friskvårdsterapeut. Handplockades till teamet då de hört att hon är riktigt duktig. Även blivande pt och kostrådgivare. Dansar mycket, springer mest. Går i mors och mormors fotspår – de var också massörer.