• Johannes Soner sitter i byggröran på Taket som hans och familjens senaste restaurang heter. Den öppnar i juli eller augusti och fokus är på hamburgare och cocktails. Foto: Leif Larsson

På Taket serveras hamburgare

Uteservering på båda sidor om en restaurang i mitten är vad som väntar gästerna när Taket öppnar någon gång i juli-augusti. – Tanken från början var ett utekafé i sommartid men det blev en året-runt-restaurang i stället. Det är en bättre lösning, bedyrar Johannes Soner som med sitt familjeföretag därmed öppnar restaurang nummer fem i Linköping.

Tidigare driver Soner restaurangerna Storan, Johannes Kök, Malt & Humle och 1854. Nykomlingen Taket är som namnet antyder placerat ovanför gatuplan och faktiskt ovanpå krogen 1854.

– Det blir en koppling till 1854. Man kan exempelvis ta en fördrink där och gå en trappa upp och äta middagen på Taket. Eller tvärtom, påpekar Johannes.

Hamburgare i mängder

Inriktningen i den nya restaurangen är en meny med hamburgare. Åtta till tio varianter ska gästen ha att välja på. Plus massor av tillbehör.

– Det går att kombinera burgarna på många olika sätt. Vi har i våra andra restauranger märkt att hamburgare är väldigt populära. Så att öppna en hamburger-restaurang var ett lätt beslut. Det fanns ett tomrum att fylla, förklarar Johannes Soner.

Det kommer förstås att finnas annat på menyn, även om fokus är på hamburgare. Fokus läggs också på cocktails.

– Vi ska satsa på fantastiska cocktails men det ska även gå att få ett glas vin eller en öl, påpekar Johannes.

Sned torgutsikt

Det har varit mycket planerande för att lösa alla klurigheter kring bygget och än återstår en del försiktigt byggande så att varken 1854 eller boende i huset störs. Det nya förtäringsstället blir således uppdelad i två uteplatser på var sida om en innedel. Inomhus blir det en yta på omkring 120 kvadratmeter, utomhus på 40. Omkring 70-80 sittande gäster får plats. Restaurangen går att öppna upp så att den blir en helhet. Det blir utsikt mot gamla Lindhs konditori och ut mot Bokhållaregatan och viss sned vy mot Stora Torget.

– Jag tror placeringen lockar till viss del men med rätt koncept kan man fylla vilken restaurang som helst. Gäster kan lika gärna gå ner i en källare som upp på ett tak. Men vi tillför något nytt upplevelsemässigt, det är lite av en kontinental- och storstadskänsla, konstaterar restaurangägaren.

Letat köttfärs

Och så var det det här med hamburgarna. De ska bli något extra.

– Vi har lagt 1,5 år på att hitta rätt köttfärs och bröd också för den delen. Vi har i våra andra kök testat oss fram med olika köttfärs och vi jobbar ständigt för att hitta den perfekta burgaren. Vi är nära nu. Det krävs mycket för att göra en god burgare, det är lätt att underskatta den konsten, klargör Johannes Soner som snart kan välkomna gäster till sin nyaste, och säkert inte sista, skapelse.