• Snart är det dags igen. Foto: Tommy Pettersson

Paddla drakbåt för tredje gången

Årets upplaga av Drakbåtsracet är den tredje i ordningen sedan Gay Bengtsson skakade liv i den gamla folkfesten och traditionen. Den 27 augusti är det alltså dags igen för att tävla på Kinda kanal mitt i Linköping.

Den som vill tävla och utmana vänner, kollegor och andra kan lätt skrapa ihop ett lag, varje lag består av 9 till 13 personer, som är just kompisar, arbetar på samma företag eller är med i samma förening, sedan är det bara att köra igång. Första året efter en Törnrosasömn på 12 år, så hade man hela 60 lag som ville vara med. Arrangören och Linköpingsprofilen Gay Bengtsson hade hoppats på kanske 20 lag så att succén var ställd utom allt rimligt tvivel.

Tror på 40 lag

– I år tror jag på att vi kommer upp i ett 40-tal olika lag, säger Gay vidare och uttrycker sin stora glädje över att Drakbåtsracet blivit en sådan succé.

Drakbåtsracet håller till på Kinda Kanal/Stångån vid Tullbron nedanför Stångebrofältet. Tävlingssträckan är drygt 200 meter och varje lag ska bestå av 9-13 deltagare, varav en ska vara trumslagare. Tävlingen är upplagd som en turnering där lagen med de bästa tiderna går vidare. Det kommer även att finnas ett festområde för mat- och dryck där många av lagen bokat tält, men alla är välkomna att besöka under dagen.

Snyggast kan vinna

Det vinnande laget kammar hem både medaljer och ett vandringspris. Förra året var det Gymbolaget som rodde snabbast på kanalen. Men även pris för "Best in Show" till det lag som utmärker sig extra mycket genom sin utstyrsel, ankomst eller uppträdande delas ut. Innan start får varje lag chansen att göra en entré på scen och visa upp sig för publiken.

– Det känns bra att kunna göra Drakbåtsracet till en tradition i Linköping igen och hoppas att många företag i stan vill utmana varandra, avslutar Gay Bengtsson.