• Jonathan Josefsson och medhjälpare för dagen visar fotbollsspelarna hur det går till att paddla. Foto: Tommy Pettersson
  • Prova på en upplevelse på Kinda kanal. Foto: Tommy Pettersson
  • Det är alltid svårast i början. Foto: Tommy Pettersson

Paddla i Stångån - Kinda kanal

Att paddla kajak ser väldigt roligt ut när man står bredvid på stranden men det ser också vara väldigt tekniskt svårt att hantera vattenfarkosten.

En grupp som nyligen prövat på att  paddla i Stångån är LFC s fotbollslag som under skratt och koncentration paddlade ut på Stångån efter att ha fått noggranna instruktioner från Jonathan Josefsson. Tjejerna prövade på både den klassiska kajaken men också nymodigheten Stand up Paddle board och det gick förvånansvärt bra för hela laget.

 Kunniga guider

Jonathan Josefsson startade Linköping Kajak startades 2011 tillsammans med  Jan-Christer Persson och har sedan dess man erbjudit folk möjlighet att paddla kajak i Östergötlands antingen  med guidad turer eller på egen hand.,

– Under torsdagar i juni och augusti kan man hyra kajak mitt i stan nedanför Scandic city vid stranden. En enkel och klassisk tur är att paddla upp mot Tannefors slussar eller ner till Nykvarns sluss. Om ni är nybörjare får ni en instruktion innan ni paddlar iväg. Kajak, paddel, kapell och flytväst ingår, säger Jonathan Josefsson vidare.

– I Kinda Kanal finns under sommaren kajaker på Rimforsa Strand och på Vårdnäs Stiftsgård även i Göta Kanal på Glasbruket samt på vandrarhemmet i Borensberg finns det kajaker. Våra kajaker är bra allroundkajaker med god stabilitet och packutrymmen för att kunna paddla många dagar på kanalerna och sjöarna. Dessa passar bra för nybörjare såväl som för de som paddlat lite mer. Vi har även dubbelkajaker som passar utmärkt för exempelvis förälder och barn eller för de som gärna paddlar tillsammans med någon annan

Företagspaddling

Om man är en grupp om minst sex personer så går Stadspaddling bra att boka även vid andra tillfällen tillsammans med guide som följer med under hela turen.

– Kajakpaddling är perfekt aktivitet om man vill komma iväg från arbetsplatsen en stund till en ny avkopplande miljö och prova någonting roligt tillsammans. Tillsammans med en erfaren guide får ni möjlighet att se Östergötlands vackra natur från vattnet och samtidigt lära er grunderna i kajakpaddling. Vi rekommenderar särskilt en kvällstur efter jobbet med matlagning över öppen eld eller en tur i samband med er konferens på exempelvis Rimforsa Strand eller Scandic City. Vi anpassar gärna turen efter era önskemål och har flera andra möjligheter att erbjuda exempelvis bastupaddling, stadspaddling eller heldags slottspaddling i Kinda Kanal, säger Jan-Christer Persson.