• Jennie Halvarsson, Jonathan Josefsson och Jan Christer Persson i Linköping kajak tar oss ut på sjön. Foto: Julia Kimell

Paddla över Stångån en kväll

Linköping kajak med turer centralt eller i naturen

Linköping kajak ger vatten till folket och det hela började på Stenudden i Järnlunden när Jan Christer Perssons svärson Jonathan Josefsson var på besök och sa att ”här skulle vi ha ett par kajaker”. Så fick det bli, och fler flytetyg blev det med tiden.
Nu riktar de sig både till företag och kompisgäng och ger lektioner i teknik och säkerhet innan det är dags för sjösättning så att alla är med på noterna.– Det är härligt att möta människor och se till att finnas tillgänglig. Det sociala tar över och folk brukar sitta kvar och prata i timmar efteråt, det tycker jag är himla trevligt, säger Jan Christer Persson. Totalt har de 27 brunnar fördelade på 23 kajaker. Varje torsdag klockan 18-21 i juni och augusti har de stadspaddlingar från stranden vid Scandic och även Sup-träning (stand up paddling) om man säger till på förhand.

Superguiden

Nu har Jonathan och Jan Christer varit ägare i fyra år och nyförvärvet tillika elitkanotisten och förbundskaptenen Jennie Halvarsson leder guidade turer runt om i sjösystemet med Åsunden och Rängen.– Vi har våra fasta punkter i Stiftsgården Vårdnäs dit vi kan köra ut kajakerna och sedan kan vi hämta upp på ett annat ställe, tipsar Jonathan. En rolig grej de precis börjat med anspelar på den gamla låten där Hasse Andersson frågar: Får man ta hunden med sig in i himlen? De frågar sig samma sak om kajaken, och svaret är ja.
– I Järnlunden finns hundbad, så vi kom på att hunden ska få åka kajak också i främre brunnen på en tvåmanskajak. Vi har redan fått flera anmälningar. Sjöarna här är väldigt populära och det är ju faktiskt lite motion också – man sitter inte direkt och såsar, säger Jan Christer. Ja, sjösystemen lockar och samarbetet med Rimforsa strand och Vårdnäs stiftsgård lockar en bredare publik som vill paddla länge men ändå bo bekvämt. De har kajaker där utan att behöva vara à jour med dem samtidigt som det är ett mervärde för kunderna, som kommer från både när och fjärran.
– Det här lyfter verkligen kanalen och något lite extra är att få slussa sig ner med kajaken, säger de.