• Vinnande teamet! Izabella Jonsson, Jonathan Stipesevic, Oscar Ahle, Karin Nilsson, Frida Andersson. Foto: Julia Levison

Pannkaksklubben årets UF-företag

Östergötlands regionala mässa för unga företagare är nu avslutad. Över 700 UF-företagare från hela länet ställde ut 162 olika affärsidéer och tävlade i tio olika tävlingskategorier. Jurygruppen hade det inte lätt, men till slut tog de fram vinnarna i de olika tävlingskategorierna.

Pannkaksklubben UF på Kunskapsgymnasiet i Norrköping vann den mest prestigefyllda tävlingen: Årets UF-företag. Motiveringen lyder: ”En smakfull helhet ända in i minsta detalj”.

– Alla deltagare gjorde en stor insats på denna inspirerande dag! Just Pannkaksklubben fick jobba lite i motvind eftersom UF-företagarna inte får sälja mat på mässan. Men de vände problemet till sin fördel och körde på i stället och visade upp sitt företag och sin företagsidé, säger Malin Ljung som är regionchef för Ung företagsamhet Östergötland.

Nytänkande skämt

Frida Andersson är vd för Pannkaksklubben.

– Det känns väldigt bra att ha vunnit! Vi har jobbat hårt för att nå vårt mål: deltagandet i SM där vi vet att konkurrensen är tuff. Men vi är ändå chockade! Många trodde på oss men vi själva är våra största kritiker – kanske både en fördel och nackdel. Förhoppningsvis blir vi mer optimistiska efter vinsten, så det här var nog nyttigt för oss.

Ni fick inte sälja era pannkakor på mässan, vad gjorde ni då?

– Vi blev lite sura när vi hörde om det och försökte överklaga. Vi fick helt enkelt sälja in oss som tjänst i stället och marknadsföra vår produkt och verksamhet, säger hon.

De inspirerades av sitt företagsnamn som deras försäljningsansvarige Jonathan Stipesevic föreslog på skoj. De ville egentligen jobba med något inom teknik, men månaderna gick och de insåg att det inte skulle gå, så de bytte tillbaka till ursprungskonceptet med pannkakor, trots att ingen av dem jobbat inom livsmedelsbranschen innan.

– Då tänkte vi i stället hur man kan göra något nytänktande utifrån pannkakorna, och kom på att vi skulle fylla dem och använda oss av ett made to go-koncept. Det är populärt! Vi säljer mycket på skolan och företag hyr in oss. Förhoppningsvis blir det ännu mer jobb framöver.

Skön signal

Vinsten innebär att de nått ett mål på väg mot delmålet, och att de fått svart på vitt att de sju månaderna med mycket nedlagd tid och energi har lönat sig.

– Vi har lärt oss så mycket under den här resan, både om oss själva och om hur ett företag drivs. Jag har absolut vuxit som människa! Jag vet vad som behöver göras och skjuter inte upp saker. Det kommer man ha nytta av framöver!

För vinnarna i samtliga tävlingskategorier väntar nu SM i UF-företagande i Stockholm den 26-27 maj där de kommer att tävla om titeln som svenska mästare i sin kategori.