• ”Man kan pärla i princip vad som helst”. Foto: Fanny Miles
  • Verksamhetsledare Maria O´Hara och Johan Karlgren såg en samarbetsmöjlighet på Stadsmissionen. Foto: Fanny Miles
  • Johan Karlgren, eller Pappas pärlor, pärlade i förra veckan ihop några alster till förmån för Stadsmissionens arbete. Foto: Fanny Miles

Pappas pärlor pärlar vidare

Tänk att något så simpelt som ett gäng pärlplattor och pärlor kan underhålla så mycket. Det är Johan Karlgren, eller Pappas pärlor, ett levande exempel på. Det som började som ett enkelt pyssel tillsammans med barnen har i dag blivit en heltidssysselsättning.

I förra veckan besökte Motalabon Pappas pärlor Stadsmissionens secondhandbutik för att pärla tavlor och visa upp sina alster.

– Vårt samarbete började då Johan hörde av sig till oss och frågade efter tavlor som han kunde pärla på. Så vi gjorde en överenskommelse om att han kunde komma hit och pärla en dag och samtidigt pärla på tavlor som vi har fått in, berättar Maria O´Hara, verksamhetsledare för Stadsmissionens butik i city och i Tornby. 20 procent av intäkterna går direkt till Stadsmissionens verksamhet i sitt arbete för människor som lever i utsatthet.

Allt möjligt

På målade alster pärlar Johan Karlgren en figur som passar in i landskapet. På skivomslag pärlar han dit utsmyckning. Tavlor, figurer, en pall, masker och en pärlad turnébuss i liten skala, åt gruppen Maskinen.

Från köksbord till egen vrå

Det finns mycket att titta på bland pärlalstren. För Johan Karlgren har pärlandet blivit ett yrke. Han pärlar det mesta. Pallar, tavlor, skivomslag och nu senast Motala gymnasieskolas kampanj tillsammans med Ariom reklambyrå.

– Jag började pärla hemma i köket men det blev ju en del pärlande så till slut fick jag göra om uthuset till pärlrum, berättar Johan Karlgren.

Instagram

Via sin instagram har han nått ut till en numer stor skara entusiaster.

– Det är en avslappnande sysselsättning samtidigt som det ger ett snabbt resultat. Jag lär mig mycket ny teknik allt eftersom. Jag försöker göra olika saker och hitta nya projekt. Det senaste är ett samarbete med Panduro men via min instagram hittar jag också på nya saker. Det är ett perfekt format för mig att nå ut genom, säger Johan Karlgren. Inspirationen är hur som hur på topp och det riktigt rycker i fingrarna när man ser allt det roliga som finns att göra med hjälp av några pärlor.