Pappors dåliga kost får konsekvenser

Om pappan äter dåligt får det stora konsekvenser på avkomman, åtminstone om pappan i fråga är en bananfluga. Det visar ny forskning vid Linköpings universitet och Max Planck-institutet för immunobiologi och epigenetik.

Den uppmärksammade studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell och visar att vad flugpappan åt två dagar före befruktning påverkade de blivande sönernas fettnivåer. Den här kostinformationen kunde ärvas tack vare den process som kallas epigenetik.

– Vi har funnit att om pappan ätit en diet med mycket socker, så får hans barn lägre nivå av ett enzym som normalt tystar gener involverade i omsättningen av socker och fett. Hans söner blir då lite tjockare än normalt, säger Dr. Anita Öst, forskare i cellbiologi vid Linköpings universitet och postdoktor vid Max Planck-institutet för immunobiologi och epigenetik i Freiburg, Tyskland.

Bota diabetes

Epigenetiska mekanismer ger instruktioner hur generna ska användas. Generna är tämligen stabila från generation till generation medan de epigenetiska programmen är känsliga för förändringar i omgivningen.

Det mesta i studien härrör från experiment med men författarna visar att ett liknande system kan styra uppkomsten av fetma även hos möss och människor.

– Vi hoppas att våra resultat öppnar för framtida behandling av ämnesomsättningssjukdomar som fetma och typ 2-diabetes, säger Dr. Andrew Pospisilik, forskningsledare för Epigenetic control of complex disease vid Max Planck-institutet.