• Karina och Håkan Lindblad tog över Östenssons butiker, efter Karinas pappa Gösta, i egen regi år 2001. Foto: Fanny Miles
  • Karina och Håkan Lindblad tog över Östenssons butiker, efter Karinas pappa Gösta, i egen regi år 2001. Foto: Fanny Miles
  • Att sticka ut som matvarubutik. Håkan och Karina satsar på detaljer. Exempelvis olikfärgade kundvagnar. Foto: Fanny Miles
  • Östenssons startade som liten butik i Motala 1963. I dag finns Östenssons namn på nio butiker i Östergötland. Foto: Fanny Miles
  • En snabb lunch på caféet i Linköpingsbutiken. Caféet med det orangea golvet. Foto: Fanny Miles

Par i driftighet

För 53 år sedan öppnade en liten butik i Motala. Det var en butik av det modernare slaget och kunde nästan räknas som snabbköp. Tänk, där fanns även en delidisk. Butiken hette Östenssons, ett namn som bars av upphovsmannen själv – Gösta Östensson.

Det var 1963. I dag har Östenssons nio butiker runt om i Östergötland och drivs numera av Gösta Östenssons dotter Karina Lindblad och hennes man Håkan Lindblad.

– Jag var 12 år gammal när jag började jobba i en av pappas butiker. Min bror och jag brukade underhålla oss med att tävla om vem som räknade kassan snabbast, berättar Karina Lindblad och minns barndomen.

Inspirationsresor till butiker

Makarna är i Linköping på en snabb visit. På caféet inne i butiken i Ullstämma möter det glada paret upp som precis ska inta sin lunch.

– Vi brukar åka på inspirationsresor utomlands och besöka matbutiker för att få tips och idéer. Kanada är oerhört duktiga på att designa och planera matbutiker. De vågar och gillar att sticka ut. I en matbutik hade de ett golv i orange. Det var riktigt häftigt så vi plockade med tipset när vi skulle öppna här i Ullstämma. Vi vågade bara göra golvet i caféet orange, säger Karina blygsamt road.

Par i tonåren

Håkan och Karina har varit ett par sedan tonåren. I fjällens pister möttes de som 13-åring och 14-åring.

– Vi gick på samma skola i Motala och fick upp ögonen för varandra där i skidbacken under en skolresa. Fast det dröjde några år innan vi blev ett par, det var först när Håkan var 17 och jag var 18 som vi blev ihop, berättar Karina.

Slank in på Östenssons

Första gemensamma boendet blev i Ekholmen. Håkan började studera på högskolan och Karina läste på en så kallad bankskola. Att de båda tog över Östenssons var rena tillfälligheten.

– 1979 tog jag ett sabbatsår för att prova på att jobba inom Östenssons. Det fanns en vakans i Skänninge då. Jag började i butiken och blev senare butikschef. Jag kom aldrig tillbaka till högskolan efter det, säger Håkan.

Fyra barn och flera butiker

Barnen kom, fyra stycken, och Karina valde att stanna hemma. Gösta Östensson ville dra sig tillbaka. Karina, Håkan och Karinas bror tog över företaget och drev det tillsammans under några år.

– Min bror valde senare att ta andra vägar i livet. Jag och Håkan tog chansen att driva företaget själva. 2001 tog vi över helt, berättar Karina.

Då hade Östenssons tre butiker. Den första i Linköping byggde de själva, på gammal åkermark i Harvestad.

– Det var en chansning. Blomstertorget fanns här men i övrigt inte mycket. I dag är det här vår största butik, säger Håkan och tittar omkring sig. Huset är tillräckligt stort för att rymma en stormarknad. Butikskonceptet skiljer sig en del från andra kedjor. På Myntgatan i Motala finns bageriet, styckcentret samt en produktionsenhet från vilken alla färskvaror skickas ut till butikerna.

– Vi gör mycket på plats och är fria på så sätt att vi inte är stöpta i samma form. Alla våra butiker är olika. De större butikerna är hungriga på nyheter medan de mindre fungerar mer som en närbutik, menar Håkan.

Utan prestige

De pratar varmt om personalen. Vördnadsfullt beskriver de det arbete de gör.

– Vi klarar att hålla igång våra butiker tack vare våra duktiga medarbetare. Personalen får ta eget ansvar utan prestige. Det viktigaste är mötet med kunderna, menar Karina. En av medarbetarna är Karina och Håkans son Gustav som arbetar som IT-chef. Dottern Lina sköter Östenssons blogg. Resterande två barn arbetar inom kulturlivet. Den ena som musikalartist och den andra som dansare.

– Våra barn har alltid velat uttrycka sig på ett eller annat vis så helt otippat är deras karriärval kanske inte, säger Karina fundersamt.

Bada isvak

Utmaningen i att ta över en matvarukedja visade sig passa paret Lindblad. Ja, utmaningar i sig verkar passa paret Lindblad. För över ett år sedan bröt Karina benet under en skidsemester. Konvalescensen pågår än. Håkan ville stålsätta sig, utstå kroppslig utmaning eftersom hans käresta utstod smärta.

– Jag har badat i Vättern varje morgon sedan ett år tillbaka. I vintras fick jag hacka sönder isen för att ta mig ner i vattnet, berättar han som om ett dopp i en iskall sjö är det mest givna man kan göra. Det finns ett starkt band dem sinsemellan. Att driva två stora projekt tillsammans – butik och familj – verkar endast göra dem starkare.

– Vi stortrivs tillsammans och gör ofta saker ihop. Vi gillar det. Får vi korn på något provar vi gärna. Den ena drar med den andra kan man säga, säger Karina och skrattar. Lunchen är över. Snart väntar nästa möte så kosan styr hemåt tillbaka till Motala.

Fakta: Paret Lindblad

Namn: Karina och Håkan

Ålder: Karina - 60 år, Håkan - 59 år

Uppvuxna: Karina - Motala, Håkan - Stockholm och Motala

Gör: Driver Östenssons

Bor: Motala

Familj: Fyra barn, åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn på väg, tre mopsar

Fritid: Båten och sommarstugan

Otippat: Håkan - Gillar att utmana mig själv, exempelvis bada i Vättern året runt. Karina - Snabb på att sticka samt kan stå på huvudet.

Vi stortrivs tillsammans och gör ofta saker ihop. Vi gillar det.