• Med på utställningen finns inte bara teckningar och måleri utan av skulpturer. Här i förgrunden ser vi en liten gran. Foto: Tommy Pettersson
  • Motorer, bilar och motorcyklar var en stor del av ”BOM”s liv och konst. Foto: Tommy Pettersson
  • Oborstad konst som inte stryker medhårs. Foto: Tommy Pettersson

Passagen minns BOM

Just nu hyllas konstnären Anders ”BOM” Lindén med en minnesutställning på Passagen. Utställningen blandar skulpturer med teckningar och oljemålningar.
Anders ”BOM” Lindén blev bara 54 år gammal men efterlämnade sig en stor och personlig konstskatt. I hans bilder anar man hans kärlek till både motorkraft och till naturen då detta är ett återkommande tema i hans konst. Men hans konstnärskap var större än så och innehöll även musik och performance i en aldrig sinade ström.
Unik på många sätt
Anders var utbildad vid Lunnevads bildlinje, Gerleborgsskolans målerilinje, Konsthögskolan i Malmö och han tog sin examen 1998. En rad samlings och separatutställningar har genomförts under hans relativt korta karriär.
– Anders var en unik konstnär på fler än ett sätt. Han var lite udda och jobbade ganska mycket i det tysta, berättar Thomas Edetun, konstnärskollega och vän till ”BOM” som även skrivit den lilla presentation som följer med utställningen. Han fortsätter.
Gick sin egen väg
– Anders anpassade sig heller aldrig utan han gick i mångt och mycket sin egen väg. Detta kan vara lite svårt när det kommer till att sälja sin konst och stundtals hade han det ganska tufft när det kommer till ekonomin. Hans konst hade ett både direkt tilltal och kunde upplevas som oborstad, menar Thomas Idetun och säger samtidigt att det kanske är först efter sin bortgång som Anders ”BOM” Lindén får den uppmärksamhet som han så väl förtjänat.