Pastasallad alla caprese

Ingredienser för sex  personer

500 g pasta släta penne

600 g små tomater delade i halvor

300 g små mozzarellor eller buffelmozzarella

1 knippa basilika

1 vitlöksklyfta

1/2 glas olivolja extravergine

salt och peppar

 

Tillagning

Lägg följande i den skål som sedan ska rymma pastan: tomaterna, mozzarella, vitlöksklyftan, olivoljan och basilikan som har skurits eller rivits grovt. Låt vila i en halvtimme.

Koka pastan al dente, låt den rinna av och kyl den genom att snabbt skölja den med kallt vatten. Låt pastan rinna av på nytt och häll den i skålen med smaksättningen. Blanda om och kom ihåg att ta bort vitlöksklyftan. Serveras rumstempererad.

 

Notiser & Råd

Denna pastarätt kan serveras varm, då behöver man inte skölja och kyla ner pastan, bara blanda direkt i smaksättningen och servera med riven parmigiano reggiano. OBS! pastan ska inte blandas på spisen, det räcker med värme från den kokta pastan.

 

Vin

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Falanghina DOC