• Fler kontaktar Novahuset och fler vågar berätta om vad de utsatts för sedan me too-kampanjen startade, berättar Paulina Bengtsson. Foto: Carolina Fransson
  • Samtalen kan ske i samtalsrummet eller på någon annan plats där den som söker stöd känner sig trygg och bekväm, menar Paulina Bengtsson. Foto: Carolina Fransson

Paulina vill nå ut till unga tidigt

Paulina Bengtsson är verksamhetschef för Novahuset. Hon startade verksamheten för snart tio år sedan och i dag arbetar hon både lokalt och reser runt i Sverige och föreläser. Sedan Me too-kampanjen startade i höstas har fler kontaktat Novahuset och efterfrågan på föreläsningar har ökat, berättar hon.

Jag träffar Paulina Bengtsson en morgon utanför Novahusets lokaler intill föreningshuset Fontänen i gamla brandstationshuset i Linköping. Vi går in, in igenom kontoret och slår oss ner i fåtöljerna i Novahusets samtalsrum. I fönstret står vita träbokstäver som bildar ordet hopp och "varje dag är en ny chans att förändra ditt liv".

Själv utsatt

Hit kan man komma för att få stöd och hjälp om man blivit utsatt för sexuella övergrepp. Man får någon att prata med vid enstaka tillfällen eller någon som är med under en längre tid, menar Paulina Bengtsson. Det är inga väntetider.

– Jag grundade föreningen 2008 efter att jag själv hade blivit utsatt för våldtäkt och övergrepp. Jag upplevde att det behövdes mer stöd för dem som blivit utsatta för sådana här brott. Den hjälp man fick från polisen och socialtjänsten var inte tillräcklig. Man kan behöva någon som följer med som stöd under rättegångar eller vid andra tillfällen när man inte ska behöva vara ensam, säger hon.

Avslappnad promenad

Novahuset har 60 volontärer och fyra deltidsanställda. De medverkar under olika event, som exempelvis festivaler, och de besöker skolor och håller föreläsningar och utbildningar över hela landet där de framför allt pratar om gränser och samtycke.

Novahuset erbjuder stödverksamhet i form av chatt, mailkonversationer och samtal. I och med att det finns många volontärer och medarbetare kan man välja vem man vill prata med. Många vill prata med en person som är i ungefär samma ålder. Det kan vara enskilda samtal i samtalsrummet, gruppsamtal eller samtal någon annanstans.

– Vi kan ta en promenad och fika någonstans och göra det lite mer avslappnat. Det handlar om att bygga upp relationer, förklarar Paulina Bengtsson.

I Linköping och Norrköping

Hon startade först upp verksamheten tillsammans med två vänner i Norrköping. Efter en kort tid flyttade de verksamheten till Linköping, och sedan i höst finns Novahuset på båda orterna. Novahuset är en ideell verksamhet som delvis finansieras av Socialstyrelsen och Linköpings kommun. I Norrköping lånar man en lokal tillfälligt, men tanken är att det ska bli en mer permanent och långsiktig lösning inom en snar framtid.

Behovet av stöd finns i båda städerna, erfar Paulina Bengtsson, och sedan Me too-kampanjen startade har fler hört av sig till henne och berättat om övergrepp som de varit med om, men inte vågat prata om tidigare.

– Vi har fått ett ökat tryck på vår stödverksamhet sedan me too-kampanjen startade. Det är många unga, men också många äldre personer som kontaktar oss, och som aldrig har pratat om det de har utsatts för. Det kan vara personer som kommer hit när de är 65 år och pratar om något som de har burit på i 40 år, säger hon.

Samtal i klassrummen

Hon märker också av en förändring när hon är ute och pratar i skolorna. I flera år har hon föreläst för mellanstadieelever i Linköping och efter lektionerna har elever kommit fram till henne och berättat om trakasserier och tafsningar som de har utsatts för. Många har inte varit medvetna om att det de utsatts för varit brott.

– De har trott att det är såhär det fungerar. Killar gör sådär. I bland är det fullbordade våldtäkter, säger Paulina Bengtsson.

Efter Me too har fler vågat berätta, säger hon. Hon upplever att det är mer okej att prata om det och eleverna gör det också direkt i klassrummen, inför klasskamraterna. Det är viktigt att prata om gränser och samtycke tidigt med barnen, menar hon.

– Vi behöver nå ut till barnen redan innan de blir sexaktiva, innan de börjar gymnasiet. Det behöver bli en del av sexualundervisningen, och vi måste prata mer med våra barn om det här. Vi behöver utbilda lärare, vårdpersonal och polisen i hur man bemöter den här sortens beteenden och kränkningar, säger hon.

 

Paulina Bengtsson

Ålder: 38 år

Bor: Utanför Linköping med mina två döttrar på 11 och 15 år och hästen Colatte.

Förebilder: Alla som arbetar hos oss. De vill jag lyfta.