• På Systembolaget finns det olika Chatenauef-du-pape. Foto: Ronja Wall

Påvens slott blev till VIN

Ett av världens mest kända viner är Chatenauf-du-pape. Ett vin som kommer från Rhocirc;ne i södra Frankrike. Rhocirc;ne levererar ett flertal viner av hög kvaltet, vita som röda, kraftiga roséviner och dessertviner.

Det mest kända området i regionen är Chatenauf-du-pape. Namnet, på området och på vinet, betyder ”påvens nya slott” och kommer av påvarnas sommarslott som låg här en gång i tiden.

Chatenauf-du-pape är ett av världens mest kända viner för sin elegans och smakrikhet. Det är ett ”måstevin” att ha i vinförrådet och öppnas vid rätt tillfälle. När man har druckit det här vinet en gång förstår man skillnaden mellan kvalitativa viner och bordsvin.

För att producera detta vin kunde man tidigare använda hela tretton olika inhemska druvsorter, men i den moderna produktionen använder man ”bara” druvsorterna Grenache, Syrah, Mourvedre och Cinsault. Alla fyra druvsorter bidrar, med deras unika egenskaper, för att skapa ett fantastiskt fylligt och mustigt vin. På själva vinflaskan, som är varumärkesskyddad, kan man se olika ”påvliga symboler”.

En viktiga faktor som påverkar produktionen av Chatenauf-du-pape är att vingårdarna är täckta av runda och stora stenar, så kallade ”galets”. Stenarna reflekterar solljuset och lagrar värme som sedan strålar tillbaka ut under natten, vilket hjälper druvorna att mogna tidigt.

Vinet som ungt är mycket syrligt och tanninrikt, men efter lagring på flaska, minst fem-sju år, blir det mer balanserat och hittar sin elegans. Jag rekommenderar att man öppnar vinflaskan minst en timme innan man ska avnjuta den (beror lite på årgång - ju äldre vinet är desto tidigare bör det öppnas). Dekantera gärna vinet för att avskilja det från eventuell fällning som sker under lagringen, men även för att vinet ska syrsättas.

Ett vin, av alla olika Chatenauef-du-pape, som jag särskilt rekommenderar är Chatenauef-du-pape Telegramme från vinproducenten Domaine du Vieux Télégraphe. Vinet är kryddigt, mustigt och fruktigt, men framför allt med mycket bärig karaktär, markant doft och smak av hallon och körsbär.

Avnjuts med lite lyxigare charkuterier så som Bresaola eller Pata Negra och hårda ostar (helst utan marmelad, annars ökar sötman i marmeladen känslan av syra, strävhet och beska i vinet). Vinet gifter sig också perfekt med mustiga maträtter, exempelvis med en härlig Boeuf Bourguignon och en smakrik polenta som tillbehör.

Carmelo Leone

Sommelier