• Stridbar och omtyckt. Peter Borring har fyllt 40 år. Foto: Tommy Pettersson

Peter Borring 40 år

Peter Borring, lantbrukare och frispråkig ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har nu uppnått den ålder han fötts in i, nämligen 40 år. En ålder han inte är riktigt bekväm med.

Han har alltid något att säga och då ofta från sin horisont som ordförande regionens lantbrukare. Peter Borring räds inte att vara kontroversiell eller säga sitt hjärtas mening och det är kanske även det som gjort honom, och LRF, känd för en lite bredare allmänhet.

– Jag hoppas det. Att man tar mitt engagemang på allvar och att jag anses vara rätt ute i de frågor jag för fram. Man är självklart fri att tycka vad man vill, menar födelsedagsbarnet då Linköpingsposten ringer upp för att gratta.

En härlig dag

– Det är en härlig dag, solen skiner och grödorna ser ut att arta sig bra. Det enda jag har att klaga på idag är att vattnet i vårt bostadshus slutat fungera, säger Peter Borring och tillägger, inte helt utan självdistans, att han är ju bonde och då måste man klaga lite. Det hör liksom till.

Födelsedagen tillbringas med arbete på den egna gården på Skänningeslätten. Som lantbrukare är man aldrig arbetslös. Det är åkrar som ska sprutas, sedan kommer rörmokaren för att reda ut vattenproblemet i bostadshuset och därefter väntar ett möte inne i på Länsstyrelsen i Linköping.

Inviga en större byggnad

– Sedan får vi se vad som händer ikväll, kanske blir det något gott att äta tillsammans med familjen. Både min fru och jag fyller ju 40 nu i maj så vi kommer att fira med att hålla öppet hus den 15 maj. Sedan kanske det blir någon logdans för de allra närmaste i sommar, avslöjar Peter Borring som inte fullt har levt upp till vad han såg framför sig när han fyllde 30 år.

– Då hade jag tänkt att jag skulle invigt någon större byggnad på gården. Där är jag inte ännu men hoppas vara det om tio år när jag fyller 50 år, säger Peter Borring, 40 år ung och inte helt bekväm med att bli 40 år men en ålder folk i hans omgivning alltid sagt att han haft.

– Så nu är jag ju där. 40 år och förhållandevis både frisk och ganska klok, avslutar den ständigt aktuelle bondeledaren.