• Peter Lindstén verkar ju inte direkt vara höjdrädd av sig. Foto: Tommy Pettersson

Peter Lindsten är först ut

Solfångarrundan manar till efterföljd

Det blev Peter Lindstén och hans företag som blev först ut i Solrundan 2015. I Linköping höll flera solenergianläggningar öppet hus i lördags och då kunde man vandra runt bland fem olika hus som dagen till äran hade monterat anläggningar på taken.
Miljökommunalråd Nils Hillerbrand och Peter Lindstén var de som invigde Solrundan och samtidigt kopplade på solcellerna på Lindsténshuset.

Andrea Doria

Lindstén Fastigheter AB äger och förvaltar fastigheter i Linköpings stadskärna med en blandning av butiker, restauranger, kontor och bostäder. På det smått klassiska huset, ”Andrea Doria”, på Ågatan har man anlagt 190 kvadratmeter solenergipaneler i söderläge.

Huset är en blandfastighet som har fjärrvärme i grunden och nu också solenergi på elsidan. 

Man beräknar att solpanelerna ska producera 30 000 kilowatt per år (motsvarar cirka 15 procent av fastighetens elförbrukning) och investeringskostnaden för detta är facila 510 000 kronor. Något som miljö-och klimatkämpen Peter Lindstén tycker är okej.

– Vi har möjlighet att sätt solpaneler på fler av våra fastigheter, vid kvarteret Dahlian kommer det nog snart en installation i söderläge men på en del andra hus är det mer komplicerat, säger Peter Lindstén nyss nedstigen från det höga taket. 

Nu får vi se hur många familjestyrda fastighetsägare i Linköping som följer i Lindsténs solspår.

Cykeldagen

Samtidigt som kommunen anordnade Solrundan inträffade även Cykelns dag och Linköpings kommun hade ställt ut tio elcyklar som allmänheten kunde boka för att enkelt ta sig runt Solrundan. 

På eftermiddagen samma dag arrangerades en visning av solcellsanläggningen på Grävsten gård där det blev föreläsning och visning av olika elbilar. 

Gården ligger sydost om Linköping och där finns en 224 kvadratmeter stor solcellsanläggning installerad på taket på maskinhallen.

Fastigheter som ingår i Solrundan förutom det Lindsténska huset är, Ryttargårdskyrkan på Djurgårdsgatan, ett flerbostadshus på Brunnsgatan, en Villa, Vallmogatan samt en villa på Violgatan.