• Peter Sommer. Foto: Sebastian sjö

Peter Sommer har fyllt 75 år

Han har hunnit med att fylla 75 år, Peter Sommer. Grabben som föddes i början av andra världskriget och nu har bott i Linköping sedan 1980.

Få förtjänar väl epitet ”Linköpingsprofil” bättre än Peter Sommer. Med sina bilar, sin musik och kulturskriveri och sin person har han varit ett stadigt inslag i Linköpings gatuliv sedan han kom hit 1980. Föddes gjorde han i Hamburg den 15 februari 1939 och hans minne av sina första år handlar mycket om kriget och om bomberna som föll. Dock har inte detta präglat honom i någon större utsträckning.

Flyttade till Göteborg

– Jag försöker att gå tillbaka i tiden men jag kommer helt enkelt inte ihåg så mycket mera än att vi satt under jord när man bombade Hamburg. Sedan kom jag till Sverige 1945 och då till Opphem där min mormor bodde. Vid 14 års ålder blev det flytt till Göteborg där Peter studerade på handelsskola, läste juridik och tyska. Han ägnade sina första år åt att arbeta på speditionsfirma och därefter som inköpare på dåvarande Datasaab, som blev Ericsson Information System och Nokia, ett arbete som också tog honom på resor i både Europa och USA.

En motorman

Ändå är det nog för sitt stora bil- och motorintresse som han är mest känd. Som mest hade han ett tjugotal bilar i sin samling. Nu är de nere på dryga femton, berättar särbon Mona Billermark. Bilarna är företrädesvis tyska och engelska och nästan alla bär på en alldeles egen historia; dessa får vi återkomma till en annan gång då de både är långa och alltför spännande för att slarvas bort. Peter driver sedan flera år även en uppskattad limousinefirma där han kör brudpar eller andra som vill ha en liten guldkant på sin transport.

Bilen var bättre förr

– Nästan alla mina bilar är äldre och jag tycker nog att bilarna var både snyggare och bättre förr. Varför ska man ha massor av elektronik för att ta sig från punkt A till punkt B. För mig är det helt obegripligt, säger mannen som köpte sin välkända Bentley Mark VI från 1948 redan på 80-talet. I denna har mången celeber person åkt, inte minst kungen och drottningen.

– Mitt liv har dock inte bara varit fyllt av bilar utan jag skrev under många år också musikrecensioner. Mest om klassik musik men jag har även skrivit om Jazz- och bluesfestivalen flera gånger, minns Peter och börjar genast tala om en gemensam favorit, nämligen Povel Ramel. Annars är det just den klassiska musiken som ligger Peter Sommer varmt om hjärtat. Närmast ska han och Mona till Stockholm för att uppleva Mozarts opera Don Juan. Ytterligare en sak som Peter Sommer känner ett starkt engagemang för är Svenska Frimurarorden. Han blev medlem i den gamla orden 2000 och stortrivs med bröderna i logen.

Frimurarbrodern Sommer

– Man möter väldigt mycket olika personer där och det är alltid lika intressant. Sedan tycker jag om att resa runt i världen och möta bröder i andra länder, det är alltid berikande.

Vad har då denna kultiverade motorman kvar att uppleva?

– Jag har ju levt ganska länge men det finns fortfarande mycket kvar att uppleva. Bland annat så skulle jag vilja besöka Asien för där har jag aldrig varit.

Vi lämnar Peter Sommer och hans särbo Mona Billermark. Men Peter är en man gärna kommer tillbaka till och då gärna i sällskap i en bil.