• Förbundskapten Pia Sundhage hoppas att många ska ta chansen att se fotboll i världsklass på hemmaplan. Foto: Mattias Sävenstrand
  • Nilla Fischer, Pia Sundhage och Charlotte Rohlin. Backradarparet Nilla Fischer och Charlotte Rohlin från Linköpings FC är uttagna till truppen som ställer upp mot Norge den 1 juni på Linköping Arena. Foto: Mattias Sävenstrand

Pia Sundhage hoppas på EM-feber i sommar

I onsdags förra veckan presenterades den landslagstrupp som ställer upp mot Norge den 1 juni på Linköping Arena. Förbundskapten Pia Sundhage var på plats och berättade om förhoppningarna inför EM. – Linköpingsborna har fantastiska matcher framför sig, säger Pia Sundhage.

Det var inför ett stort pressuppbåd som Pia Sundhage presenterade landslagstruppen som ställs till förfogande i landskampen Norge den 1 juni. Mycket för att trupputtagningen ger en fingervisning om vad för spelare som kommer att stå på planen när Sveriges damlag spelar sin första match i EM den 10 juli.

– Taktiken börjar sätta sig, nu måste vi gå från ord till handling och då handlar det oerhört mycket om inställning. För att nå den finaste valören kommer det krävas otroligt mycket och det kommer att bli tufft, säger Pia Sundhage.

Kämparmatch

Landskampen mot Norge tror Pia Sundhage kommer bli en kämparmatch, med ett revanschsuget Sverige. Sverige förlorade nämligen i det senaste mötet.

– Norge är en tuff motstånd. Det kommer att smälla i närkamperna, säger Pia Sundhage.

I truppen som tagits ut bidrar Linköping FC med fyra spelare; backarna Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Jessica Samuelsson och målvakten Sofia Lundgren är uttagna.

Hoppas på EM-sommar

Pia Sundhage berättade också om sina förväntningarna på den svenska publiken och EM.

– Jag längtar efter EM och hoppas att det blir en fantastiskt sommar. Om det blir många svenska flaggor på matcherna kommer det betyda otroligt mycket.

EM-temperaturen i Linköping kommer också att höjas betydligt fram till juli. Redan nu har 3500 biljetter förköpts till matcherna som spelas i Linköping, och totalt har 66 000 biljetter sålts. Det finns enligt arrangörerna ingen tidigare motsvarighet till försäljningssiffrorna.  

Bra matcher

Linköpingsborna har flera spännande EM-matcher att se fram emot och Pia Sundhage hoppas att intresset ska hinna växa sig starkt till den första matchen mellan England och Spanien, som spelas den 12 juli på Linköping Arena.

– Linköpingsborna har tur som har så bra lag som ska spela här. England är ett av Europas bästa lag, Frankrike är det land som utvecklats mest de senaste åren och i Spanien finns en av Europas bästa spelare.

Arenan är hon också imponerad av, trots att gräset på plan just idag ser ut att ha en lång väg kvar till EM-status.

– Arenan har en bra känsla, jag älskar att man kommer nära spelet när det inte finns några löparbanor runt planen. Och gräset kommer att hinna bli grönt, det lovar jag, säger Pia Sundhage.

Mattias Sävenstrand