• Plura och Eldkvarn spelar på Stadsfesten den 24 augusti. En självklar folkfest. Foto: Arkiv
  • Pluras lillebror Carla har varit med i bandet sedan starten 1971. Foto: Arkiv

Plura spelar på Stadsfesten

De senaste två åren har Norrköpingsbandet Eldkvarn gått från att vara ett älskat rockband till att bli folkhemshjältar i både slott och koja berättar bandets frontperson Plura Jonsson. Nu i höst väntar semester för bandet men Plura är fullt upptagen med att laga mat, skriva kokböcker och att måla.

Eldkvarn har brunnit sedan 1971 och i sommar genomför de nära 25 spelningar runt om landet. Den 24 augusti har vi dem här i Linköping igen. Det blir ett kärt möte för både publik och artist.

– De senaste två åren har vi verkligen blivit otroligt populära, säger Plura utan att det låter vare sig överdrivet självsäkert eller kaxigt. Han bara konstaterar fakta.

Säljer bättre och mera

– Vi säljer mer skivor, det kommer mera folk till våra spelningar och vi säljer mer tröjor och prylar på våra konserter, menar den populäre mångsysslaren. Plura är ju inte bara musiker, låtskrivare och sångare utan han är även tv-kock, programledare för det egna programmet ”Pluras kök” där han charmar tittarna genom att på ett chosefritt sätt laga mat och prata med sina inbjudna gäster.

– Det kan hänga ihop med att folk sett mig på tv och sedan förstått att jag inte enbart lagar mat och gör kokböcker utan att jag har en lång karriär inom musiksvängen också. Så har de letat upp oss på nätet och börjat gilla oss.

Otroliga Bråvalla

– Vi spelade ju på Bråvallafestivalen i slutet på juni och det var en otrolig upplevelse och väldigt mycket folk, främst då yngre lyssnare som hittat oss på senare år. Så brukar det vara på festivaler och så blir det nog i Linköping också. Just på festivaler brukar det vara ganska många unga i publiken. När vi kör våra egna konserter är det betydligt fler äldre som kommer. Det kan hänga ihop med att en konsertbiljett är ganska dyr och på en festival får de ju oss gratis så att säga, skrattar den upptagne frontmannen.

2010 gjorde den mycket matkunnige och allmänt duktiga matlagaren Plura succé i programmet ”Mauro & Pluras kök” där han brässerade kött, hackade lök och drack vin i bar överkropp samt tjafsade med bästa kompisen Mauro Scocco. Serien har sedan gått i ett par omgångar och flyttas upp i tablån. Men heter numera enbart ”Pluras Kök” då Mauro hoppat av för att ägna sig åt annat. Nu är det dags att spela in en ny säsong av ”Pluras kök” men han är belagd med munkavle av produktionsbolaget.

Hemlig matlagning

– Jo, lite hemligt är det. Men man kommer att känna igen sig och vi kommer inte att vara hemma hos mig eller i Spanien utan det blir på ett nytt ställe, så mycket kan jag säga, skrattar matlagaren och berättar samtidigt att han och Mauro Scocco har ett nytt projekt på gång då de just varit ute och tågluffat och det ska på något sätt göras ett tv-program av detta. Vad det blir är ännu osäkert men något med mat kan man nog gissa sig till att det blir. Pluras kokböcker är otroligt populära och säljer väldigt bra. Den första kom 2009 och heter ”Pluras kokbok – Provence, Kungsholmen, Koster”, den andra kom 2011 och heter ”Pluras kokbok – Mallorca, Barcelona, Estocolmo” och förra året kom ”Pluras husman – en hyllning till maten jag älskar” men nu är det dags för ännu kokbock och denna gång ska den ta upp grillning.

Kokböcker säljer

– Förlaget ligger på och vill ha kokböcker hela tiden vilket självklart är jättekul men det tar också väldigt mycket tid. Men vi börjar faktiskt jobba med detta redan nu på måndag, skrattar Plura där bakom ratten på sin bil och på väg till nästa gig.

Det som just nu tagit upp det mesta av hans tankekraft är den konstutställning han ska ha senare på ett galleri i Göteborg.

Målaren Plura

– Jag har alltid hållit på och teckna och måla. Jag kulle nog inte kalla mig konstnär och en riktig sådan kallade mina tavlor naivistiska och det tog jag som beröm. Meningen var att jag skulle både målat och skriva låtar till en ny platta men det gick inget bra och då valde jag att måla eftersom jag inte har några krav på mig som konstnär och det har jag när jag när det kommer till låtskrivande. Jag har avsett tid för att jobba med en ny platta efter nyår och sedan blir det nog till att spela in en ny platta, avslutar det upptagne och folkkäre mångsysslaren Plura Jonsson.