• Det kan vara över på någon minut när tjuven slår till. Foto: Lasse Hejdenberg

Polisen famlar i mörkret

Villainbrotten fortsätter att plåga Linköping och närliggande orter. Senaste dygnet har både en lada i Metsjö och en bostad i Lambohov drabbats. Polisens utredningsbefäl Björn Goding menar att just nu famlar polisen i mörker när det gäller inbrottsvågen.

Sedan i slutet av november 2015 så har Linköping med omnejd drabbats av inte mindre än 22 olika inbrott i, främst villor, men även andra bostäder. Senast igår rapporterades det om att en lada i Metsjö fått lås uppklippta men vad som blivit stulet är oklart. Dessutom så var det en bostad som fick objudna gäster men där det ännu inte är klart vad som stulits.

Inte mycket att gå på

– Just nu famlar vi i ett mörker och vi har inte mycket att gå på tyvärr. Det är dåligt med vittnen och spår, menar utredningsbefäl Björn Goding hos Linköpingspolisen och fortsätter med att berätta att polisen även har svårt att se ett samband emellan de rån som hänt.

-I några fall så är inbrotten säkert kopplat till de ligor som härjar längst E4:an medan andra inbrott begås av helt andra personer. Vi tittar just nu på fyra olika händelser som möjligtvis kan hänga ihop och är något annorlunda mot dem vi i övrigt utreder, menar Björn Goding som tillägger att i de flesta fall går inbrotten fort och är över på ett par, tre minuter. Bytet är guld och kontakter i de flesta fall.

Bra med larm

– Visst är det bra med larm och det håller i det flesta fall tjuven borta men i dessa fall har det inte spelat någon roll. I det inbrott som skedde i Östra Tollstad nyligen fanns det larm och personal från larmfirman kunde se hur två personer befann sig i den aktuella villan. Vi hade åtta patruller på plats men ändå lyckades de bägge tjuvarna undkomma.

– Är det någon som har sett saker som kan sättas i samband med något av alla de inbrott som inträffat under den senaste tiden så är man mer än välkommen att höra av sig till oss. Vi tar tacksamt emot alla tips, avslutar Björn Goding som slutligen konstaterar att det äger rum ett bostadsinbrott varje dygn.