Polisen kritisk mot facebookgrupp

Kränker den personliga integriteten

Facebookgruppen ”Stulet i Linköping” har som syfte folk som blivit bestulna på lös egendom ska få tillbaka det stulna genom att lägga upp bilder på det som man blivit av med. Men där finns även bilder på personer man påstår vara skyldiga. Polisen är skarpt kritisk i frågan.

Gruppen ”Stulet i Linköping” har dags dato 1 202 medlemmar. På deras Facebooksida kan man se bilder på, mest stulna cyklar, men även annat som personen som gjort inlägget saknat. Det finns även bilder på sådana personer som skulle kunna vara den skyldige och då med tydliga antydningar av att detta är den personen som utfört stölden.

Försiktiga med bilder

– Vi inom polisen är väldigt försiktiga med att lägga ut bilder på personer vi misstänker för något brott, menar polisens presstalesman Thomas Agnevik som när han får se sidan menar att ”det inte känns riktigt bra”.

– De här personerna är, för det första, inte dömda i domstol eller på annat sätt skyldiga. Att då lägga ut en bild på dem kan vara förödande för man vet ju inte heller hur det hela hänger ihop. Jag skulle även vilja veta varför ingen ringer polisen eller skickat bilderna till oss.

Ansvarig för gruppen är Lasse Edbom. Han är själv inte medveten om vad man får eller vad som anses lämpligt att publicera på nätet men säger att han ”bara vill hjälpa polisen”.

Bedriver utredning

– De bilder som ligger på sidan har även publicerats i media, försvarar Lasse Edbom publiceringen av bilderna på vad som i text sägs vara en man som stjäl ett däck från en cykel.

Edbom själv menar att själv gjort efterforskningar, knackat dörr och kommit fram till att mannen på bilden är den skyldige tjuven.

– Visst är vi tacksamma för den hjälp vi får. Vi brukar även ofta be allmänheten höra av sig om de sett eller hört saker man kan sätta i samband med något begånget brott, menar Thomas Agnevik vidare.

Han tycker att man nog från facebookgruppens sida ska ta bort bilderna, att det vore det mest anständiga att göra.

Hjälpa polisen

Lasse Edbom menar att han bara velat hjälpa polisen och att om det är olämpligt att lägga bilder på den som skulle kunna vara en tjuv, så tar jag självklart bort dessa. Han säger sig ha det största förtroendet för poliskåren och att de gör ett bra jobb.