• Torsten Angervåg tror att knivdådet påverkade rånarna eftersom de förflyttade sig från centrala Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Polisinsats grep fyra personer

Tips hjälpte polisen

Fyra personer anhölls under dramatiska former i går misstänkta för förberedelse till rån. Det var ett tips som ledde till polisinsatsen.
–Det började för några dygn sedan med att polisen i Östergötland fick underrättelseinformation från poliser från andra delar av landet.
 Enligt informationen planerades det ett rån i Östergötland, och med stor sannolikhet i Norrköping, berättar chefsåklagare Torsten Angervåg på polisens presskonferens och tillägger att man även fick information vilka personer som kunde vara misstänkta.
 Men polisen visste inte var de tänkte slå till.

Knivdåd kan ha stoppat rånet

Nästan samtidigt som de misstänkta i en bil närmade centrala Norrköping inträffade knivdådet vid Söder Tull.
–Det är fullt möjligt att tanken var att utföra rånet ungefär samtidigt som knivdådet. Vi tror att händelsen påverkade de tänkta rånarna så tillvida att de förflyttade sig från centrala Norrköping, säger Torsten Angervåg.

Kända för våldsbrottslighet

Åtta personer greps i måndags eftermiddag vid två olika instanser, bland annat Hageby, efter ett tillslag med hjälp av Nationella insatsstyrkan. 
Bara de fyra personerna som befann sig i Hageby sitter nu anhållna. Personerna är i 17- till 19-årsåldern och hemmahörande i Stockholm.
 Alla är sedan tidigare kända för våldsbrottslighet. Ungefär samma tid som männen förflyttade sig in mot centrala Norrköping skedde en bilexplosion i Klockaretorpet.
 En personbil fick vissa skador, men ingen person skadades.
–Det kan finnas en koppling mellan explosionen och ett tänkt rån, som till exempel en avledande manöver, säger Torsten Angervåg i en kommentar.