• Muharrem Demirok (c), platschef Björn Viding, arbetschef Henrik Wallin och Pernilla Jonsson på Peab Drift & Underhåll. De var glada trots regnet. Foto: Elin Ohlson
  • Det krävs mycket kroppsarbete för att rensa staden från smuts. Muharrem Demirok kastar precis upp en påse på flaket.
  • Muharrem Demirok är klädd för att göra gatorna rena oavsett väderlek.

Politiker städar i City

Centerpartiets mål är att göra Linköping till Sveriges renaste stad och en av de lokala politikerna, Muharrem Demirok hjälpte i torsdags morse till att städa upp på gatorna när han fick prova på yrket som underhållsarbetare.

– Det här är inte bara ett jippo. Vi vill lyfta fram yrkesfolk som inte syns, säger Muharrem Demirok, som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Demirok menar att det är personer liknande Pernilla Jonsson, som jobbar på Peab Drift & Underhåll, som inte är synliga i samhället.

Hon är en av dem som börjar jobba klockan fem på morgonen medan andra linköpingsbor sover.

Tar på sig arbetskläder

Demirok hävdar att politiker som han kan lära sig något av dem som jobbar när politikerna får prova på hur det är att jobba som underhållsarbetare i verkligheten.

Exempelvis så förväntar sig alla att marken ska vara fri från cigarretfimpar och fontänen i St:Larsparken ska vara ren, men det är inte så många som tänker på att det är någon som har som jobb att skrubba rent fontänen och plckar upp alla cigarettfimpar, en och en.

För att göra det enklare för underhållsarbetarna så skulle det kunna läggas plattor vid St: Lars parken än att ha grus på marken som i dag.

Dialog

Det är någonting som Demirok fick lära sig av Peabs arbetare.

Peab Drift & Underhåll har på uppdrag av Linköpings kommun fått ansvaret för att gatorna i innestaden blir sopade, gräsytorna klippta,

lekplatserna reparerade, blomsterplanteringarna satta och parkbänkarna klotterfria. Henrik Wallin, arbetschef på Peab Drift & Underhåll säger att de har en dialog med kommunen och diskuterar vilka problem de stöter på.