Pollensäsongen i sitt esse

Pollensäsongen har mött dess höjdpunkt. Perioden mellan april och juni flyger mängder med pollen, eller frömjöl, runt i luften men för den riktigt allergiske kan de små rackarkornen kännas av redan från februari och fram till oktober.

På SMHIs hemsida uppdateras pollenprognosen kontinuerligt och i nuläget är det främst alm- sälg- och videpollen som rör sig i luften. Annars är det vanligt att man känner av besvär från björk, al, hassel, gräs och gråbo.

Sol och björkpollen

Soligt och varmt väder är en njutning för många men det kan också utlösa björkpollen som gärna sätter sig i nosen. Dessa knoppar som utvecklas till vackert blomster är inte njutfullt för alla. Tvärtom kan det bli en riktig pina för den med tuff allergi. Det finns receptfria läkemedel som kan mildra en rinnig näsa medan det för den ordentligt allergiske kan krävas lite hårdare tag. Dock påpekar medicinvetare tydligt att det är viktigt att göra ett allergitest om man misstänker att man är pollenallergiker, innan man påbörjar behandling.

Pollenapp

För att underlätta, i den mån det går, har Apoteket släppt appen pollenkollen för dagsaktuella mätningar från SMHI. En liten lättnad nu när vi tågar in i pollenvardagen.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se