• Ulrika Eriksson är ridskolechef i 50-årsfirande Valla Ponnyklubb. Här är hon med gotlandsrusset Villma vid en av klubbens sju stora hagar. Foto: Leif Larsson

Ponnyklubben firar sina 50 år hela året

I 50 år har Valla Ponnyklubb funnits. Det firas under hela 2014. Avslutningen är en julshow 13 december. – Vi har inget stort firande utan flera små, upplyser Ulrika Eriksson, ridskolechef i klubben sedan 3,5 år.

Ett axplock: Käpphästhoppning, öppet hus med riduppvisning, tårtkalas i stallet för medlemmarna, pågående fototävlingen Valla för alla och de som tog ridborgarmärket fick också ett märke med Valla Ponnyklubb 50 år. Och nu återstår julshowen.

– Det blir spex, luciatåg, tomten kommer, vi har lekar till häst, hundar är också med och så utser vi Årets Häst och Årets Get. Vi har julshow varje år men den här gången betonar vi att vi fyller 50 år, berättar Ulrika.

Valla Ponnyklubb i Linköping grundades 1964. Upprinnelsen var att Lions några år tidigare skänkte två shetlandsponnyer till gården och det var så hästar hamnade här.

– I början var det en förening utan ridskola. Sedan drev kommunen ridskola och den tog vi över 2005. Klubben har alltid funnits på samma ställe men hus har byggts om och till. År 2003-2004 byggdes stallet om och fick bland annat större boxar. Hela tiden växer vi och utvecklas., förtäljer Ulrika.

33 hästar och 300 elever

Ridskolan är kärnan i verksamheten. Minst 300 personer går i den och varje vecka är det totalt 370 uppsittningar i sadeln. Det sker på någon av klubbens 33 hästar.

– Efter fem teoripass får man sitta upp på en häst och efter en termin kan man rida lite på egen hand och testa trav. Folk går olika länge i ridskolan, många har varit här länge. Vi har fyra ridlärare och alla är utbildade enligt Svenska Ridsportförbundets system, redogör Ulrika.

Mycket människor rör i och runt klubbens stall, hus och hagar. Sex anställda ökar på sommaren till 17. Klubben förfogar också över 60 hästskötare och 30 getskötare. Alla måste först lära sig sköta en get innan man går över till häst.

– Skötarna är mellan tolv och 25 år. De flesta är tjejer men vi har en kille som är hästskötare och en som är getskötare.

Den traditionella tjejaktiviteten har börjat locka till sig allt fler av manligt kön.

– Fler killar rider nuförtiden och allt fler pappor börjar. De vill dela barnens intresse och varje termin brukar tre pappor börja i ridskolan, säger Ulrika.

Klubben har mer på programmet. Som ponnyridning för alla på söndagar, miniridning för de mellan tre och sex år, ridläger på sommaren, samverkan med skolor och ett stort samarbete med Gamla Linköping. Klubben är också involverad i tävlingar. I senaste DM för lektionsryttare gick det riktigt bra.

– En tjej vann ponnyklassen och i klassen för storhästar tog vi andra och tredje plats, förtäljer Ulrika.

Samspel och närhet

Med ordet ponny i namnet så är det naturligt att det är sådana hästar, alltså de med max 148 centimeter i mankhöjd, som finns i klubben.

– Eftersom barn numera är längre än förr och att allt fler föräldrar rider så har vi också skaffat storhästar, omvittnar ridskolechefen.

Vad är det roligaste med häst?

– Samspelet med och närheten till en levande varelse. Hästen är en kompis som inte dömer, det är ett okomplicerat umgänge.

Svårast i umgänget?

– Att lära sig tillräckligt mycket. De tar tid att lära sig läsa av situationer och kunna fatta snabba beslut. Men samtidigt är det roligt att ständigt lära sig något nytt, avrundar Ulrika Eriksson.

leif.larsson@linkopingsposten.se