• Nina Beckman var ledig från jobbet på Hemslöjden men kunde inte säga nej till en kurs i korgflätning. Foto: Tommy Pettersson
  • Här tillverkas locken till korgen. Foto: Tommy Pettersson

Populär kurs i gammalt hantverk

Korgflätning är ett urgammalt hantverk som dessvärre riskerar att försvinna för all framtid men för att råda bot på det håller man nu en kurs i detta spännande hantverk på hemslöjdens innergård.
Innergården hos Hemslöjden kunde inte vara en mer passande inramning för en kurs i korgflätning en varm dag i juli. Det är pittoreskt och skänker tankar till en flydd tid men det finns också en närhet till andra gamla hantverk som man presenterar just i Hemslöjdens butik.
– Vi har bjudit in Staffan Läke från Blekinge som är en av landets bästa när det kommer till att fläta korgar. Det är ett hantverk som riskerar att bli utrotat om det inte görs något. Här i Östergötland är det som kan fläta en korg och lära ut det väldigt gamla och när de försvinner så kanske finns det ingen som kan ta vid, säger Nina Beckman som till vardags jobbar på Hemslöjden men för närvarande har hon semester och då går hon på kurs i just korgflätning bara för att det är så roligt. Kursen startade i måndags och redan första dagen så gjorde varje kursdeltagare färdigt var sin korg.

Flätade korg första dagen

– Vi gjorde en sådan här korg, säger Nina Beckman och visar upp en korg som Staffan Läke har designat och som är både enkel och funktionell.
Det tog några timmar och resultatet är väldigt bra.Korgflätning måste vara ett av världens äldsta hantverk och finns i alla kulturer.