• NärCons cosplayansvarige, Jonatan Skoogh, bland besökarna. Foto: Stefan Hedström
  • Christopher Wayan Bolin utklädd till en Psycho. Yxan, som snurrar bladet med ett knapptryck, har han byggt själv. Foto: Stefan Hedström

Populärkultur och Kostymspel

I helgen pågick konventet NärCon, en samlingsplats för alla som är intresserade av tecknade serier, japansk populärkultur, spel och all sorters fiktion. Konventet hölls på Anders ljungstedtska gymnasiet i Linköping.

Närcon är ett av de många konvent som blommat upp i Sverige under åren. Det här konventet råkar också även vara ett av de största, och hålls två gånger om året. Ett konvent är en mötesplats för likasinnade, här inne kan man träffa människor, spela spel, köpa fan-varor, gå på föreläsningar och kolla på film. Självklart kan man också tävla med sin cosplay. Jonatan Skoogh, cosplayansvarig på NärCon, förklarar.

– Cosplay började i USA och kommer ifrån ordet ”costumeplay”. Det går ut på att man väljer sin favoritkaraktär ifrån en anime, ett spel eller en film för att sedan göra en dräkt och klä ut sig till den karaktären. I Sverige finns det även en stor stolthet i det hantverksmässiga, att bygga sin dräkt helt själv.

I år gästas även NärCon av en riktig stjärna inom området.

– Reika. En av japans största cosplayprofiler som kommer hit för signering och för att träffa sina fans. Hon ska också vara jury i vår cosplaytävling, säger Jonatan Skoogh.

Möt cosplayaren

Christopher Wayan Bolin, som klär upp sig till en Psycho ifrån spelet Borderlands 2, står och gör sig redo.

– Nu behöver jag bara någon som målar mig, tanken är att det ska se tecknat ut, säger han.

Christopher Wayan Bolin jobbar som rörmokare, vilket passar perfekt för en cosplayare.

– Jag gör det mesta på firman, där kan jag stanna kvar och svetsa och bygga på dräkten. Alla har sitt sätt att jobba.

Sömmerskan Emelie

– Jag är utklädd till Misaki ifrån serien Kaichou wa maid-sama, säger Emelie Luohkanen.

Emelie Luohkanen ska ställa upp i tävlingen och har lång erfarenhet av att tillverka kläder.

– Just nu utbildar jag mig till sömmerska, det roligaste med cosplay är att sy kläderna. Det ska vara en utmaning, nästan så att jag tar kål på mig själv!, säger hon och skrattar.