• Bo Mellqvist. President i Lutfiskakademin. Foto: Kajsa Nilsson

President Mellqvist lutar fisken

En omdiskuterad delikatess men Luffiskakademin har funnits sedan 1997 men har femhundraåriga anor bak i tiden då biskop Hans Brask åt denna älskade fisk med mandel russin och ärtor. Numera är vit sås, potatis och senap till ett måste.

Det var den kända matlagaren och Linköpingsprofilen Johan Weber som startade Lutfiskakademin 1997 men efter hans frånfälle är det nu Bo Mellqvist som är president i detta illustra sällskap.

Inte bara till jul

– Luftfisk är ju vanligen förknippad med julen och dess bestyr men förr åts den året runt på vissa håll samt ansågs vara festmat. Självklart tycker jag det är jättegott med lutfisk och den har en speciell smak och sedan är självklart tillbehören viktiga. Vi äter den med kokt potatis, béchamelsås, en puré av gröna ärtor, egenhändigt gjord senapssås och lite rökt sidfläsk, kanske lite smält smör och sedan salt och kryddpeppar precis som traditionen bjuder. Sedan har man andra tillbehör i andra delar av landet. I våra arkiv har vi över hundra olika recept på lutfisk och dessa kommer vi att presentera framöver, berättar Bo Mellqvist som redan i samma stund som han börjar prata fått det att vattnas i munnen på artikelförfattaren som själv är en ihärdig lutfiskförespråkare.

Sprida lutfisken till de unga

– För att bevara traditionerna kring lutfisken och sprida den till de riktigt unga så har vi sedan femton år tillbaka ett samarbete med årskurs fem i Ljungs skola. Vi kommer dit och berättar om lutfisken, dess ursprung och hur man gör. Barnen, som är i elvaårsrollen, är alla väldigt entusiastiska och vill vara med i varje moment. Lärarna där ute tycker också att det här är väldigt roligt. Det är ju även lite kemi inbladat då det gäller att få till den rätta blandningen mellan lut och kalk och de är med och blötlägger den samt skiftar vatten en gång per dag. Sedan bjuder vi in till en festmiddag där eleverna får ta med sina föräldrar, sina mor eller farföräldrar som de sedan kan intervjua om deras lutfiskminnen, berättar president Bo.

Lutad långa blir god

Luftisk gör man av långa. Sättet att bevara fisken på härstammar från Nederländerna och norra Tyskland och har varit känd sedan den sena medeltiden. Idag lever traditionen endast kvar i Norge, Sverige och Finland. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask.