• "The oak" av Niclas Malmström

Priceless Works på Passagen

På torsdag invigs Niclas Malmströms utställning Priceless Works på Passagen i Linköpings konsthall. Årets första utställning är lite speciell, alla verk från utställningen kommer nämligen att skänkas bort.

Priceless samsung gear 360 är Malmströms största separatutställning hittills och ett 30-tal verk kommer att ges bort. Han ser möjligheten i denna utställningsform att inte fokusera på egot, något som är ytterst tillfälligt och av ringa betydelse i det stora hela.

Varför har du valt att skänka bort alla dina verk?

– Jag såg möjligheten att i en utställning manifestera för mig själv ett alldeles naket sätt att presentera min konst. Att se bortom verkens påklistrade attribut och att vid slutfasen av mitt arbete, själva utställningen, förhålla mig till verken på samma sätt som dom blivit till i ateljén. Att få Malmström att beskriva sin konst är svårt, han lägger mycket tid på att den ska beskriva sig själv. Det är också en av anledningarna varför han jobbar visuellt.  Det kan vara tomma hudar som svävar i vatten, djurkroppar som nyss hade en identitet förvandlas på ett ögonblick till skuggor, tomma hedlandskap leder känslan till jagets litenhet och en spetsad bönsyrsa är fast i sin åldrande kropp. Det handlar också om att minska avståndet mellan egot och naturen omkring.

Att vara medveten

– Att vara medveten om att man egentligen är en liten del av något mycket större och att detta stora inte bryr sig det minsta om mig. Det värderar inte och på så sätt gör det mig fri.

Hur förhåller du dig till de verk du ska skänka bort?

– Här vill jag inte bli sentimental, för mig har de redan tjänat sitt syfte. Istället försökte jag undersöka hur jag själv förhöll mig till konsten, att inte fästa mig vid den. Istället för att sänka ribban blev det mer som en slags hederssak, vilket gjorde att jag blev ännu mer noggrann. Och när verket slutligen presenteras så får de nästan ett nytt eget liv.

När de sedan hittat en ny användare så är det bortom min kontroll. Jag har använt verken för att förstå en sak, sedan kommer de användas av någon annan för något annat. Naturligtvis blir jag glad om den nya användaren gillar verket på något sätt, men på vilket sätt är bortom min kontroll och vilja att kontrollera. Priceless Work invigdes torsdagen den 19 januari och pågår fram till 1a mars. Samtliga verk i utställningen kommer att ges bort.