• Joakim Johansson har bland annat lagt ner mycket arbete på hembygdsparken. Foto: Göran Billeson

Prisas för kärleken till sin hembygd

Joakim Johansson fick årets Bengt Cnattingius pris. Som 24-åring blev han Sveriges yngsta ordförande för en hembygdsförening. –Det är hedervärt och roligt att få priset, säger Joakim Johansson.

2004 blev Joakim Johansson, endast 24 år gammal, ordförande för Landeryds hembygdsförening. Styrelsen för Östergötlands museum vill poängtera hembygdsrörelsens viktiga uppgift när det handlar om lokalhistorisk forskning. Ett stort uppdrag som Joakim Johansson har haft är att samla in fotografier för dokumentation. Arbetet resulterade i boken Linköping södra – Från landsbygd till stadsdel, som släpptes för ungefär en månad sedan. Göran Billeson står för fotografierna i boken.

Populär hembygdspark

Joakim Johansson har även jobbat mycket med att ta hand om byggnader i hembygdsparken. Parken har bland annat använts till sommarteater, bakluckeloppis och hembygdsforskning.

–När vi har aktiviteter i hembygdsparken kommer det alltid mycket folk, och antalet besökare ökar för varje år, berättar Joakim Johansson.

”Många strängar på min lyra”

Förra året hoppade Joakim Johansson av uppdraget som ordförande och nu ska han flyga vidare.

–Jag har många strängar på min lyra. Jag ska börja med att ägna mig åt teater och byggnadsvård.

Pris till forskare eller museiman

Bengt Cnattingius pris har delats ut i 25 år i rad. Priset går till en forskare eller museiman som har jobbat och forskat i Bengt Cnattingius efterföljd, främst kring östgötsk historia, kost och kulturmiljövård.