• Tage Danielsson är en förebild för många. Foto: Tommy Pettersson

Pristagaren Claes Eriksson

Av Tage Danielssons minne

Snart är det dags för utdelning av 2014 års pris till Tage Danielssons minne. Det blev Galenskaparen Claes Eriksson som får ta emot priset under Linköpings stadsfest.

Som manusförfattare, estradör och regissör har Claes Eriksson givit oss berättelser om den svenska vardagens egendomligheter och hans träffsäkerhet har trängt djupt in i den svenska folksjälen.

Stor förebild

I sin mångsidiga produktion gisslar, roar och oroar han från scener, TV-serier och filmer.

Med finurlig påhittighet i ord och ton försvarar han den lilla människan mot maktens avarter. Claes Eriksson har med styrka och övertygelse visat att Tage Danielssons anda och mening lever i vår tid.”

– Tage Danielsson är en av mina absolut största förebilder, därför betyder det här priset extra mycket. I tonåren, då man påverkas som mest, läste jag hans böcker, bland andra Sagor för barn över 18 år, Samlade dikter, Grallimatik och Tage Danielssons Postilla.

Jag har läst böckerna fram och tillbaka flera gånger, de gjorde starka intryck. Jag fick förmånen att träffa Tage Danielsson vid ett tillfälle, det var stort, säger Claes Eriksson.