• Några av producenterna i REKO-cirkeln är Inge Savelsberg, Dråsa Gård, initiativtagaren Karin Lorin, Boställets Vedugnsbageri och Eva Davidsson, Gottlösa Ägg. Foto: Dennis Petersson
  • Louise Assarsson från Tomatboden Varv och Fredrik Lundén från Stora Bjärby träffade sina kunder och levererade varor under föregående REKO-träffen i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • Ulla Friberg från Gävbo Bakstra sålde sina bageriprodukter. Foto: Dennis Petersson
  • Färska tomater direkt från producenten. Foto: Dennis Petersson

Producenterna tror på uppgång

"Det tar tid att bygga in en ny vana"

Med inspiration från grannarna i Finland drog Karin Lorin, från Boställets Vedugnsbageri, igång en lokal REKO-cirkel. Till en början var trycket stort, men nu, nära ett halvår senare, har intresset svalnat en aning, men producenterna är inte oroliga. – Jag tror och hoppas att det ska lossna, säger initiativtagaren.

Tillvägagångssättet är simpelt. Via en Facebook-grupp, som i dagsläget har cirka 3 500 medlemmar, gör kunderna sina beställningar, det fungerar även via telefon och mejl. De lokala producenter tar i sin tur del av detta, packar sina bilar med varor, och transporterar dem till en utsatt plats vid en utsatt tidpunkt. Därefter görs affärerna, direkt mellan kund och producent, utan några onödiga mellanhänder, och utan något onödigt svinn. Bra för alla inblandade, och inte minst klimatet.

I tiden

– Det ligger ju i tiden att veta vart maten kommer ifrån, något som man verkligen märker är viktigt för de som handlar hos oss. Jag tror man numera är ganska osäker när det gäller mat, efter alla livsmedelsskandaler, men så har man också råd att kosta på sig lite extra. Färskare varor än så här kan man knappast få tag i, berättar Fredrik Lundén från Stora Bjärbys äggbod när vår tidning besöker en av REKO-cirkelns tordagsträffar på Toys"r"us-parkeringen i Tornby.

Dalande efterfrågan

Sedan i oktober förra året har ett tiotal östgötska producenter parkerat sina bilar, öppnat bakluckan och träffat sina kunder vid två tillfällen varje månad. Utbudet har varit stort, med allt från bröd, kött, ägg och grönsaker, och först var uppslutningen stor, men nu, under de senaste veckorna, har efterfrågan bland Linköpingsborna avtagit.

– Först var det många som kom och handlade hos oss, men nu står vi här och diskuterar var gränsen går innan man inte längre kan åka från landsbygden med för få varor. Jag vet inte om vi är så vana vid våra rutiner, att vi åker till livsmedelsbutiken och köper våra varor varje vecka, så att de är för svåra att bryta, säger Karin Lorin och fortsätter: 

– En person som jobbar inom livsmedelsbranschen har sagt att det tar ett år för att jobba in en ny vana, och det tror jag faktiskt på, så jag hänger i tack vare det. Jag hoppas och tror att det kommer lossna framöver. 

Fler producenter

Nästa varuutlämning sker den 25 maj, och med Karin Lorin i spetsen hoppas producenterna dels att fler kunder ska ta vägarna förbi, men även att fler av Östergötlands många producenter ska inse fördelarna och ansluta sig till cirkelverksamheten.

– Jag tycker det är väldigt intressant att komma närmare konsumenterna. När man föder upp eller producerar någonting är det kul att veta hur det används och att alla kunder är nöjda, säger Fredrik Lundén och Karin avslutar:

– Ju fler vi blir desto större ruljans får vi, och det tror jag är positivt.