• Stilfloristernas Ann-Caroline Kanebäck berättar om trenderna när det gäller juldekorationer och blomsterarrangemang. Foto: Dennis Petersson
  • Att vaxa amaryllisen är en trendig detalj för 2016. Gör man detta kräver växten ingen skötsel, vilket gör att den överlever längre. Foto: Dennis Petersson
  • Här är en ljusdekoration som passar perfekt som en stämningshöjande detalj vid middagsbjudningen. Foto: Dennis Petersson
  • Rosa är en trendig färg i år, tillsammans med vita detaljer slår det aldrig fel. Foto: Dennis Petersson
  • Det råder julstämning i Stilfloristernas butik vid Drottningrondellen. Här ser vi en perfekt juldekoration med blomman Echeveria. Foto: Dennis Petersson

Proffsens tips för en stilren jul

När julen står för dörren har landets florister mycket att stå i. Efterfrågan på blomsterarrangemang och juldekorationer ökar, och många vill fylla sina hem med stämningsfulla detaljer. Här ger Stilfloristerna sina bästa tips för en trendig och stilren jul.

– En trendig färgkombination är rosa och vitt, vilket jag har valt att använda mig mycket av i år. Man förknippar ofta julen med olika nyanser av rött, men det blir allt vanligare att folk vill göra en "twist" på julen, frångå det gamla, och hitta på något nytt, säger Ann-Caroline Kanebäck på Stilfloristerna i Tannefors.

I den populära Linköpingsbutiken, som öppnade för nära fem år sedan, är det full fart, under adventstiderna är det nämligen högsäsong. Juldekorationer och blomsterarrangemang står högt i kurs hos kunderna, som genom åren fallit för floristernas handarbeten.

– Vi har ju funnits så pass länge nu så att vi har hunnit bygga upp en kundkrets som önskar den stilrena, och kanske lite mer annorlunda, "touchen". Vi kan givetvis jobba traditionellt också om man önskar det, men vi har märkt att många vill tänka nytt, säger Kanebäck. 

Mjukt och hårt

För att få den perfekta juldekorationen är det mycket som ska stämma. Jimmy Englund, en av butikens grundare, ger det här tipset: 

– Det gäller att kombinera mjukt och hårt, så att man får bra kontrast och struktur i arrangemangen, säger han.

När vår tidning kommer på besök har Stilfloristerna förberett flera trendiga exempel, vilka vi kan se på bilderna här intill. Det är fyra juldekorationer som garanterat höjer stämningen i hemmet, och ger den där lilla extra kryddan inför julens festligheter.