• Självklart har Louise Hoffsten varit profil i LP. Foto: Tommy Pettersson
  • Liksom Christer Fällman. Foto: Tommy Pettersson

Profiler genom åren

En lång rad Linköpingsbor har varit profiler i vår tidning genom åren. LHC:s Mike Helber och Christer Mård, tevekändisen och kafévärden Ragnar Dahlberg, den färgstarka poeten och kultpersonen Sven Lyra, konstnären Stina Opitz och många många flera har passerat i revy.

Några av de tidiga profilerna var sångerskan, låtskrivaren och hedersdoktorn Louise Hoffsten och den tidigare Passagen-chefen Christer Fällman som här får berätta mera om sina minnen från Linköpings-Posten.

Hoffsten ställer gärna upp igen

Louise Hoffsten var en av de första profilerna i Linköpings-Posten då hon var med i augusti 2000. Minns hon det?

– Jo, visst gör jag det. Det kändes stort på flera olika sätt att få vara med på ett så stort uppslag, menar hon och fortsätter:

– Jag vet inte riktigt vad vi pratade om men jag tror det var Inger Gustafsson som tog bilderna och Allan Hall som gjorde intervjun vill jag minnas. Intervjun är ganska familjär och gjordes i familjens trädgård i närheten av Tinnerbäckbadet.

Sedan många år är det huset sålt och hennes älskade pappa Gunnar död men mamma Marianne lever fortfarande. Både hennes storebror Lars och storasyster Karin fladdrar förbi i den hovsamma texten. Louise har redan då fått sin MS-diagnos och pratar öppet och ärligt om sin sjukdom. När vi pratas vid femton år senare mår hon bra mycket bättre än på länge och hon är efterfrågad och uppskattad som aldrig förr. Är det inte konserter på Dalhalla i närheten av Rättvik så är det bluesspelningar med mindre band.

Grus i bokform

– Just nu håller jag på att skriva på en ny bok som är en uppföljare till ”Blues” som kom 1998. Folk har frågat mig och undrat vad som hände sen och detta är mitt sätt att svara. Boken kommer att heta ”Lite grus”.

– Jag skulle lätt kunna tänka mig att vara profil någon gång i framtiden. Det är bara att höra av sig, avslutar Louise Hoffsten samtidigt som hon önskar Linköpings-Posten en trevlig födelsedag.

Konstansvarige Christer poserade april 2002

Kommunens tidigare konstansvarige och Passagen-chef Christer Fällman är en sann Linköpingsprofil på många sätt. I nummer 79 i april 2002 pryder han omslaget och ska sanningen fram ser han inte ut att ha åldrats en dag sedan förstasidesbilden tagen 2002.

Christer Fällman skrattar gott åt mitt påstående och tackar för komplimangen. Numera ska han njuta sitt otium som pensionär.

– Jag har dock inte hunnit med att vara vare sig ledig eller pensionär just nu. Istället har jag startat en egen firma och har mer att göra än någonsin, berättar han och låter både nöjd och glad över sin nya tillvaro.

En ära

– Det var verkligen en ära att få vara profil i Linköpings-Posten och jag upplever det nog som att folk hade läst artikeln om mig, säger han så här tolv år efter att den publicerats.

I intervjun kan man läsa en del om hur han ser på den då nyöppnade konsthallen Passagen. Självklart får man i samma artikel även veta mera om personen Christer och sedan artikeln publicerats har Fällman förekommit flera gånger och i olika sammanhang. Han har i stort sett en väldigt positiv bild av Linköpings-Posten och det den står för. Att finnas där som en vän för läsaren och bjuda på både stort och smått från stadens alla håll och hörn.

Ställer gärna upp igen

– Jag var ju med då jag slutade som konstansvarig och självklart så är jag gärna med igen om tillfälle ges, avslutar Christer Fällman och därmed är vår lilla tillbakablick över gångna profiler färdig och redaktionen ser fram mot kommande profiler.