• Tillsammans med Magnus Johansson och Mikael Berggren grundade Niklas Lillman välgörenhetsstiftelsen Tappra Barn. Nu har organisationen tagit nästa steg och Sjögestadsonen har hittat det perfekta jobbet. Foto: Dennis Petersson
  • Niklas Lillman brinner för att hjälpa de barn som har det tuffare i vardagen, något han i allra högsta grad får göra som projektledare för Tappra Barn. Foto: David Einar
  • "Manges dag för tappra barn" har lockat många kända profiler till golfbanan. Arrangemanget har växt i en rask takt genom åren. Foto: David Einar.

Projektledning och välgörenhet

Det bästa av två världar för Niklas Lillman

Det började med en grillkväll, fortsatte med en golfdag och slutade med en succéartad julkampanj. Niklas Lillman är en av grundarna till den framgångsrika välgörenhetsstiftelsen Tappra Barn och i år har han funnit det perfekta jobbet, som projektledare för organisationen. Nu ska konceptet utvecklas och spridas till ytterligare städer för att hjälpa ännu fler utsatta barn, något den Sjögestadbördiga projektledaren brinner för. – Jag har haft en utmärkt uppväxt själv, så jag vill hjälpa dem som har det lite svårare, säger Niklas Lillman.

Ute handlar Linköpingsborna de allra sista julklapparna innan helgdagarna gör inträde i kalendern. Inne, ja där sitter Niklas Lillman med en kaffekopp i handen och pustar ut. Innan vår tidning träffar honom har han haft ett fullspäckat schema under fyra veckors tid. Organisationen Tappra Barn, som han är en av initiativtagarna till, har nämligen arrangerat sin första julkampanj någonsin. Med paketinslagningar, välgörenhetsmatcher och välbesökta konserter blev debuten en riktig succé. Över 300 000 kronor samlades in till antimobbningsorganisationen Friends.

– Det är första gången något sånt här görs i Linköping och vi är jätteglada och jättestolta över hur det hela har fallit ut. Vi är väldigt tacksamma över all den hjälp vi fått från företag och privatpersoner och vi har redan beslutat att återkomma med julkampanjen även nästa år, säger han stolt när vi slår oss ner på ett fullbelamrat café i Linköping.

Bakgrunden

Stiftelsen Tappra Barn, med LHC-legendaren Magnus Johansson som frontfigur, har synts flitigt både på stan och i media under de senaste åren, men vad är egentligen bakgrunden till den framgångsrika idén och vem är mannen som numera roddar verksamheten som ansvarig projektledare? Allting började i Sjögestad, strax väster om Linköping, där Niklas Lillman växte upp, omgiven av naturen och med en stor kärlek för fotboll, och sport i allmänhet.

– Jag hade en helt fantastisk barndom. Mina föräldrar jobbade båda inom sjukvården och jag hade en trygg tillvaro. Det var kul att bo på landet, jag och mina syskon rörde mycket på oss. Vi sprang, cyklade och spelade fotboll hela dagarna, vi hann nästan inte med något annat, så det var full fart hela tiden kan man säga, berättar Lillman och fortsätter:

– Jag spelade fotboll i IK Sjöge, det är jag stolt över och noga med att poängtera. Jag började där som femåring och fick en perfekt fostran, sedan fortsatte jag med sporten i nästan 20 år.

När det blev dags att inta högstadiet styrde bussen mot Folkungaskolan, en stor kontrastförändring för den då 15-åriga Niklas Lillman, men trots det fortsatte skolgången i en positiv anda, ända fram till gymnasiet på S:t Lars skola.

– Jag valde social linje, en tvåårig gymnasielinje som är väldigt allmän. När jag började var jag väldigt skoltrött, jag spelade mest biljard på skoltid kommer jag ihåg, men sedan ryckte jag upp mig, tog bort alla frånvarotimmar och gick klart skolan, det var viktigt, säger Lillman och fortsätter:

– Därefter började jag jobba, först en sväng på Ikea, sedan som säljare på Intersport där jag blev kvar i tio år. Vi var ett fantastiskt gäng med arbetskamrater och vi hade hur kul som helst, det var magiskt och jag lärde mig massor av viktiga saker.

Egenföretagare

Under tiden som säljare hade ett stort intresse för sportdykning vuxit fram. Efter tre år med regelbundna dyk och fantastiska naturupplevelser kände Lillman att någonting fattades i Linköping. Tillsammans med en nära vän startade han upp Dykkompaniet och kom att licensiera massvis av personer under tre års tid.

– Första dyket efter utbildningen var i Norge, ett av världens bästa dykländer. Vi såg både krabba, hummer och plattfisk, så det var en svårslagen upplevelse, men jag fastnade direkt. Nu har jag gjort ett tusental dyk och det bästa med dykning är att även om du har varit på en plats hundra gånger hittar du alltid något nytt, säger han och fortsätter:

– Vi hade tyvärr lite svårt att få någon ekonomi i företaget som två anställda, så det slutade med att min partner köpte ut mig. Han drev sedan firman i tio år och blev väldigt framgångsrik, så jag är jätteglad för hans skull och att vår idé höll, det känns hur häftigt som helst.

Kärleken avgjorde

Lillman fortsatte sin bana norrut i Sverige, till Åre, där han blev anställd vid Hanssons Sport och återigen tog på sig rollen som säljare. Han trivdes och återfann glädjen, som han själv beskriver det, men när han därefter återvände till Linköping träffade han sin nuvarande fru, vilket gjorde att han tackade nej till erbjudandet om att bli butikschef för att slå sig till ro och stanna kvar i Östergötland.

– Min tanke var ju att fortsätta i Åre, som butikschef, men kärleken höll mig tillbaka, något jag är glad för idag. Det gjorde att jag av en slump kom in på Stadium, där jag jobbade med försäljning i sju år, men efter flera år av pendlande till Norrköping kände jag att jag ville göra något nytt. Det var då Tappra Barn kom in i bilden, berättar Niklas Lillman och fortsätter:

– Allt började hemma hos mig. Jag och Mange Johansson satt och grillade med våra respektive familjer och jag nämnde att jag var sugen på att göra någonting som hade med välgörenhet att göra, och han nappade direkt. Då beslutade vi att göra något med golf och dagen efter kontaktade vi vår gemensamma vän Mikael Berggren. Ett år senare anordnade vi den första upplagan av "Manges dag för tappra barn".

Det perfekta jobbet

Med ett lokalt perspektiv blev välgörenhetsdagen ett lyckat arrangemang och det hela växte i en rask takt. Inför 2016 tog grundarna, och deras värdefulla arbetsgrupp, beslutet att anställa en projektledare, för att ha möjlighet att utveckla engagemanget vidare. Niklas Lillman antog den nya tjänsten, och med det fann han också det perfekta jobbet. Nu har Tappra Barn tagit nästa steg och står inför ett år fyllt av nyheter, inte bara i Linköping, utan även i Göteborg och Jönköping.

– I många år framöver kommer det här att vara det perfekta jobbet för mig. Jag har haft en utmärkt uppväxt själv, så jag brinner för att hjälpa de barn som har det lite svårare och tuffare. Jag har aldrig varit mobbad eller sjuk, men de värderingar jag har fått genom livet är att om man kan hjälpa till ska man hjälpa till. Jag är enormt tacksam att jag kan få ha det här jobbet, säger Niklas Lillman och avslutar:

– Nu kör vi fullt ut med Tappra Barn, det ska bli jätteroligt. Kan man kombinera projektledning med välgörenhet har man nog hittat det bästa av två världar, iallafall enligt mig.

 

Niklas Lillman

Ålder: 44

Bor: Råberga, Linköping

Familj: Två barn och fru

Intressen: Sport, människor och LP-skivor

Förebild: "Ingvar Kamprad, han är en riktig entreprenör som vågar testa nya saker, det tycker jag är häftigt"