• Ilias Kotsambouikidis och hans bror Mischel driver frågan om illegal kinesisk organdonation som visas i dokumentären Free China den 6 mars. Foto: Julia Kimell
  • Filmen hade premiär redan i fjol. Foto: NTDTV
  • I Free China får vi följa Jennifer Zeng som tvingades i fängelse på grund av att hon utövar falungong. Foto: NTDTV

Protesterar mot kinesisk förföljelse och organdonation

Nästa vecka visas Free China - den flerfaldigt prisbelönade dokumentärfilmen som Kinas kommunistparti inte vill att du ska se. Vi har dock chansen att se den – på eftermiddagen den 6 mars i Filmstaden. Entrén är fri, och efter den 61 minuter långa filmen blir det panelsamtal.

Utifrån två överlevande offers berättelser har en dokumentärfilm satts ihop. Båda förbereddes för ofrivillig organdonation, och därmed död, men de klarade sig.

Linköpingsinitiativ

Bröderna Ilias och Mischel Kotsambouikidis är utövare av qigong-metoden falungong som ofta praktiseras i parker och på andra offentliga platser. Från introduktionen1992 exploderade antalet utövare till 100 miljoner. Många med risk för sina liv eftersom meditationen går emot allt vad det kinesiska kommunistpartiet står för och är därmed förbjudet. Kommunistpartiet i Kina har, sedan det tog maktenen, en tradition av att använda skrämsel och våld för att behålla makten.

Linköpingsbröderna Kotsambouikidis promotar filmen ideellt för ökad medvetenhet eftersom förföljelsen av falungong är en fråga de brinner för.

– Mina förhoppningar är att våra politiker vågar ta steget och sätta sig in i vad som faktiskt händer. Många väljer att blunda för det – kanske för att det är så verklighetsfrämmande. Det här påminner mycket om judeförföljelsen under andra världskriget, säger Ilias.

Olagligförklarade

Varför just falungongutövarnas organ är så eftertraktade är dels att de är berövade all form av rättsskydd i Kina i och därmed olagligförklarade, och dels för att utövarna har en god hälsa; de avstår från alkohol och cigaretter och har välbevarade hjärtor och lungor.

Internetövervakningen i Kina är stark och på så vis har de kunnat kartläggas. Kinas specialpolisstyrka, 610-byrån, som står ovanför lagen likt gestapo gjorde under krigstidens Tyskland, förföljer och fångar in personerna som blir utsatta för droger, hjärntvätt och slavarbete. Många utövare tillfångatas med döden som följd – det är nämligen de vitala organen de vill åt i organskörden.

Ofrivilliga

EU antog nyligen en resolution som starkt tar avstånd från organskörden och Spanien beslutade förra året att stoppa organhandeln med Kina efter att en person rest dit och på förutsatt tid fått en levertransplantation. Det är rika kineser och västerlänningar, som reser till Kina, som är kunder. Vet de om att organ fås utan offrens godkännande?

– Vi vet vad som händer och att kommunistpartiet utvecklar raffinerade metoder för att bryta sönder människors vilja. Vi känner att vi vill göra något för att få människor att inse att detta händer just nu i Kina, en av vår tids största förföljeser, avslutar Ilias.