• Paraplyerna kom väl till pass under korta perioder. Foto: Tommy Pettersson
  • Peter Sommer deltog i Bilracet med sin egen pärla. Foto: Tommy Pettersson

Publiksuccé igen för Fri fart

Precis som alltid blev Fri fart- arrangemanget på Kinda kanal en publikmässig framgång trots ett blandat väder med sol och duggregn om vartannat.

Publiken bestod som vanligt inte enbart av båtentusiaster utan det var i hög grad barnfamiljer som samlats mellan broarna för att titta påsnabbgående klassiska båtar.

Tioårsjubileum 2014

Det var ingen dum idé att flytta Fri fart år 2014 från Göta kanal till Kinda kanal. Lättillgängligt och mitt i Linköping körs nu båtracet under bästa semestermånad.

Fri fart startade 2005 vid Ljung och har nu vuxit till ett av Sveriges största evenemang för klassiska motorbåtar. Evenemanget har uppmärksammats i andra Skandinaviska länder och till och på andra sidan Atlanten.

Publiken och Skandinaviens alla veteranbåtsentusiaster bjöds på två uppvisningsrace i full fart. Men det fanns också tillfälle att beskåda båtarna när de paradera i långsamt mak längs med kanalen mellan Tullbron och Gumpekullabron. Men det var inte enbart båtar som visades upp.

I Nykvarnparken stod ett 20-tal klassiska bilar som blev till ett Bilrace på Södra Stånggatan. Räddningstjänstens visade upp sig och en uppvisning med Flyboard imponerade strax innan segrarna i folkets val samt juryns val presenterades. Det hela avslutades stilenligt med ett rekordförsök med Team Kemetyl.