• Pugh, Dan och Micke. Tre gamla rockare på turné. Foto: Pressbild

Pugh Rogefeldt, Dan Hylander och Micke Rickfors tillsammans

I höst ger sig Pugh Rogefeldt ut på stor konserthusturné ihop med folkkära Dan Hylander och Mickael Rickfors. Men innan dess är det mycket som kan hinnas med för mannen som ibland kallas den svenska rockens fader.

Pugh ringer upp från en studio i Visby där han just nu jobbar med lite nya låtar. Vad det ska bli får framtiden utvisa. Hela landskapet för hur man ger ut musik numera har ändrats ganska mycket sedan Pugh, som egentligen heter Torbjörn i förnamn, gjorde sin skivdebut i slutet på 60-talet. I höst ska han dock ge sig ut i det lite större sammanhanget och turnera i Konserthus landet runt. Den 21 oktober kommer han, Dan Hylander och Mikael Rickfors, till Crusellhallen för att spela sina största hits, nya och gamla låtar. Det är ännu lite skrivet i sanden vad trion kommer att bjuda på. Man har bara träffats några få gånger och liksom känt på varandra. Detta fortsatte de med under hela sommaren. Men hur kom hela projektet till från början?

Spännande

– Jag och Rickfors var ju med i Grymlings för hundra år sedan, ja eller för att vara korrekt, under två år i början på 1990-talet. Det var verkligt bra år och det har förekommit att vi fått frågan om att återförena Grymlings men det har aldrig blivit av och för mig är det viktigt att det är just originalet som står på scenen. Så nu gör vi det här istället och det ska bli verkligt roligt och lite spännande också.

Fyller 70 nästa år

Pugh Rogefeldt är född 1947 och gjorde debut som skivartist 1969 med plattan "Ja dä ä dä" som var unik för sin tid då han sjöng pop och rock på svenska. Han kallas ibland svensk rocks fader.

– Det var jag lite obekväm med att höra under 70-talet då jag själv tyckte att jag just börjat med musik. Numera, när till exempel, Thåström eller Uggla, kommer fram och säger att jag inspirerat dem så blir jag både glad och stolt. Men visst har jag haft en del inflytande det kan jag inte förneka, säger Pugh som nyligen gav ut en bok med titeln "73" som berättar om hans karriär genom åren. 2012 var han med i "Så mycket bättre" och då tillsammans med den nu avlidne Olle Ljungström och även Magnus Uggla som ju själva båda är eller var utmärkta textförfattare.

– Jag, Dan och Micke kommer att gjorde en del spelningar i somras men då  gjorde vi  mest att våra olika låtar separat. Vi  körde mest sådant som folk känner igen. Det andra tar vi till hösten, avslutar Pugh Rogefeldt vårt samtal. Den 21 oktober är han tillbaka i Linköping.