• Arne Schöön är ordförande i Psoriasisföreningen i Linköping och blir glad för varje ny medlem. Foto: Julia Kimell
  • Arne Schöön visar den speciella borsta som lindrar psoriasis i hårbotten. Foto: Julia Kimell

Punkten för psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som aldrig går över – men symptomen kan mildras. Saltvatten och varma bad är toppen mot fjällande hud, och ljusbehandling mildrar.

– Det är viktigt att slå hål på myten om att psoriasis är smittsam, säger Arne Schöön som är ordförande Psoriasisföreningen i Linköping, som har 340 medlemmar jämfört med 16 000 i hela Sverige.

Även han är bärare av sjukdomen men är inte lika hårt utsatt som flera andra är. Det är väldigt individuellt hur stora områden av kroppen som påverkas och i vilken grad. I Fontänen-huset i Linköping har psoriasisföreningen sina lokaler. Ett stort umgängesrum välkomnar besökaren. Där kan de vänta och umgås medan de kanske står i kö till de olika centralerna som är längre in i lokalerna. Här finns olika bås där omklädningsrum, bastu, badkar, och till och med ett solarium inhyses.

– Det kostar en liten slant så får medlemmarna komma hit och behandla sin psoriasis. Vi vet att det inte just nu finns något botemedel, men ett salt bad och en stund vid solarierören lindrar besvären. Psoriasis blir du aldrig av med, men det går att leva ett drägligare liv. Det kliar, speciellt nattetid. Ljuset tar bättre om man får bort tjocka skorvor. En del kommer hit regelbundet tre gånger i veckan.

Lampborste

Arne Schöön visar upp en ljusstav som ser ut att vara lånad från en sci fi-film. Med den kan man borsta sitt hår och komma åt hårbotten med ljusstrålarna. Det är nämligen ett område som annars inte får så mycket solljus, och sådant är viktigt – speciellt för de som har psoriasis i hårbottnen. En anledning till att många med psoriasis är väldigt kortklippta på sommaren.

– Det som någon tycker att är jättebra kan vara fullkomligt odugligt för en annan. Solariet här är extremt starkt. Fem minuter i det motsvarar åtta timmar i solen, så det gäller verkligen att inte sola i onödan, och ha en handduk över huvudet. Man ska inte överdosera.

I solariet där man står upp är fem minuter verkligen max. Den med ljus hudtyp som solar sin första gång får bara vara inne några sekunder. Fem minuter är för hudtyp 3 som är inne på sin tionde gång. Allting finns uppsatt på en informationslapp intill solariet.

Gemenskap

Arne berättar vidare att många skäms för sin hudsjukdom – speciellt de kvinnor och barn som drabbas.

– Alla som kommer hit känner varandra, men vi får ibland hålla på länge och bevisa att sjukdomen inte är något att skämmas för.

De som är medlemmar i föreningen är med och bidrar till forskningen. Läkarna vet så mycket som att det är ärftligt och att det finns vissa utlösande faktorer såsom stress och traumatiska upplevelser som leder till inflammationer i kroppen. Nytt är också att psoriasis från och med i år ses som en systemsjukdom över hela världen, och inte bara ett kosmetiskt fel, som vissa har ansett det.

– Nu kommer alla professorer kunna jobba ihop mot en bättre forskning. Det är inte bara huden som drabbas, det vanskliga är när leder och inre organ utsätts. Då är det läkarnas uppgift.