• Sverige bästa frontman Dennis Lyxén spelar på PIP. Foto: TT
  • Publikkontakt och vikingaskepp är E-Typs grej. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
  • Sten och Stanley, fast på den här bilden är det Sten och Ebbe Nilsson, det kommer också till PIP. Foto: Pressbild
  • Frej Larsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Putte lirar gratis

Gratisfestivalen Putte i Parken har funnits i några år och nu kommer man till Linköping för en tre dagar lång musikfest mellan den 15:e och 17:e juni på Stångebrofältet. Det blir både folkkära artister som E-Type och Sten och Stanley till lite hårdare tongångar med Hardcore Superstar och INVSN.

Dennis Lyxén är sångare och frontman i två framgångsrika band, dels hardcoregiganterna Refused som bröt ny mark under hela 1990-talet, och sedan INVSN, uttalas Invasionen, och det är med det senare han nu ställer sig på scenen i Linköping.

– Det är alltid roligt att spela, ibland är det svårare och vi kanske inte uppträder inför "vår" publik om du förstår vad jag menar, säger Dennis Lyxén då vi helt kort pratas vid med anledning av deras spelning på Putte i parken i Linköping.

– Jag känner de som håller i festivalen sedan länge och vi har spelat hos dem då den bara var på ett ställe. Nu är vi med på två av de fem spelningarna vilket är väldigt kul, menar Dennis som parallellt kommer att arbeta med en ny Refused-platta samtidigt som INVSN kommer att ägna det närmaste året åt att flänga jorden runt på turné.

Engelska istället

En sak som tidigt särskilde INVSN från andra band i samma genre var att man sjöng på svenska, men numera använder Dennis engelska i huvudsak .

– När vi började var det inte så många som använde svenskan förutom Håkan Hellström. Nu är det vanligare men det är inte för att krångla som vi numera sjunger mer på engelska utan på den förra plattan kanske vi gjorde 150 spelningar och då var 15 av dessa i Sverige, jag du fattar resten själv.

Stort utbud

Putte i Parken är helt gratis och det är ett rejält utbud av artister och i första vändan är det inte mindre än ett 20-tal som presenters.

– Det är en fantastisk line-up av artister och band som gästar Linköping under Putte i Parken i juni. Det blir tre fullspäckade dagar på Stångebrofältet med ett brett utbud. Här finns något för alla och dessutom är det fri entré. Hoppas att vi är riktigt många som ses på Putte i Parken och firar in sommaren, säger Anders Thorén eventproduktionschef på Visit Linköping och Co.

 

Klara för PIP

FO&O

JOHN DE SOHN

PEG PARNEVIK

MARIETTE

REIN

AVANTGARDET

FREJ LARSSON

E-TYPE

THE SOUNDS

DE NADAS

MAIA HIRASAWA

HARDCORE SUPERSTAR

SEAN BANAN

BALLBREAKER

INVSN

STEN & STANLEY

SYLVESTER SCHLEGEL