• Michael Persson, Håkan Petersson och Magnus Moberg spelar tennis idag. Foto: Stefan Hedström
  • Michael Persson tränar serve. Foto: Stefan Hedström
  • Linköpings Sportcenter, tyvärr i skuggan av LHC bredvid. Foto: Stefan Hedström

Racketsportens mångkamp

Folkligt före elitism

För er som inte känner sporten racketlon kan man jämföra det med triathlon eller friidrottens mångkamp. Fast med fyra sorters racketar.

På Linköpings Sportcenter har man ynnesten att kunna träna sportens alla fyra grenar, en av få hallar i Sverige som kan erbjuda det.

Vad är racketlon?

Sporten uppkom i Sverige och Finland under 1980-talet och har sedan vuxit sig större och större. Racketlon är en kombinationssport där man spelar tennis, badminton, bordtennis och squash. I en match spelar man varje gren i ett set till 21 poäng, sedan räknar man ihop alla poäng där flest vinner matchen. Detta betyder i förlängningen att man kan förlora tre set, men ändå vinna matchen.

En sport för alla

– Det är lättare sport att komma in i, exempelvis om man är 35 år och vill börja spela hockey är det svårt att sig in någonstans för att börja träna, här kan du hoppa in lättare. Man kan säga racketlon är mer fokuserad på motion och glädje än tävling. På våra tävlingar kommer både riktigt tränade och de som kör sitt årliga träningspass, skrattar Magnus Moberg, racketlonarrangör.

En turnering för alla

Nästa racketlonturnering är den 8 mars i Linköpings Sportcenter.

– Förra turneringen var det ett åldersspann på 13 till 63 år, vilket är jättekul. Sedan kör vi hårt, men lika viktigt är det sociala. Bland annat brukar vi äta lunch tillsammans under tävlingsdagen, berättar Michael Persson, tränare och racketlonarrangör.

– Det brukar komma stora hit kompisgäng som har jättekul. Racketlon är friskvård i ordets rätta bemärkelse, avslutar Håkan Petersson, tränare och entreprenör.