• Melinda Olsson har inlett sin karriär i Linköpings HC på bästa sätt. På sargen står sex puckar i en hög, det antal mål hon tryckte in i de sex första matcherna. Foto: Leif Larsson
  • Melinda Olsson lämnade Piteå för ett par månader sedan och flyttade 100 mil söderut för att lira hockey i Linköpings HC. Hon trivdes direkt både med staden och laget. Foto: Leif Larsson

Raketstart på Melindas LHC-karriär

Linköping HC:s hockeydamer har inlett säsongen strålande och toppar tabellen. En som bidragit rejält är nyförvärvet Melinda Olsson som smällt in sex mål på de sex första matcherna. – Jag är nöjd både med mina och lagets prestationer. Men det finns alltid saker att förbättra, klargör 22-åringen.

I våras blev LHC:s damer svenska mästare i ishockey för första gången. Denna säsong pekar det mot ny succé. I skrivande stund har laget spelat sex matcher och vunnit samtliga i damernas högsta liga som kallas Riksserien. När denna text publiceras har LHC spelat ytterligare en match, mot AIK, en av de tänkta guldrivalerna tillsammans med Modo som LHC besegrade i finalen förra säsongen.

LHC har förstärkt till denna säsong med bland annat Melinda Olsson, född i Överkalix, och senast spelande för seriekonkurrenten Munksund-Skuthamns SK/Piteå. Tidningen har träffat tjejen som flyttat omkring 100 mil söderut för att främja sin hockeykarriär.

– LHC kontaktade mig i våras och undrade om jag var sugen att komma till dem. Jag funderade fram och tillbaka i två veckor. Jag trivdes i Piteå och undrade hur jag skulle klara mig i en stor stad. Men jag bestämde för att det var en chans jag måste ta. Dessutom gillar jag utmaningar, förklarar Melinda sitt beslut.

Trivdes direkt

Som visat sig vara det rätta. Hon tycker att det är bland det roligaste hon gjort.

– Jag trivs bra redan nu, efter två månader, och det både på och utanför isen. Jag gillar Linköping, det är en mysig stad, lite gammaldags och med sett stort utbud. Det har blivit många kaffe på stan, säger Melinda med omisskännlig norrbottnisk dialekt.

Hon fortsätter:

– Det var inte svårt att komma in i laget. Jag blev mottagen med öppna armar och kände mig välkommen från dag ett. Jag trivs med alla tjejer.

Det visar sig på rinken. Melinda har inlett starkt. På de sex första omgångarna satte hon nätet i dallring sex gånger, bland annat ordnade hon ett hattrick borta mot sin förra klubb. En höjdpunkt förstås.

– Spelmässigt har laget gjort bra insatser men det finns detaljer att träna på. Jag har också en bit till där jag vill vara, både formmässigt och i min utveckling, påpekar hon.

Stadig bit

Hon är center, vänsterfattad och tycker att hennes starka sidor är ett bra skott och kunnande som spelfördelare. Hon är klar över vad hon gärna förbättrar.

– Jag är lång, stor och tung och ska lägga krut på att bli snabbare.

Melinda är nämligen en rejäl bit för att vara tjej. Hon mäter 180 centimeter och vågen slår på 78 kilo. Nummer 92 i LHC har nytta av att vara större än de flesta.

– Jag kan trycka bort och hålla motståndare i från mig. Men samtidigt är jag inte lika rapp som mindre spelare.

Idrottare har mål och Melinda är inget undantag.

– I LHC är det att ta SM-guld. I så fall mitt första så jag är extra sugen. Vi spelar också i Europacupen och även där vill vi ta guldet. Jag har inte satt några personliga mål men jag siktar på att vara i bästa form i slutet på säsongen när de viktigaste matcherna spelas.

Ett annat mål har med landslaget att göra. Melinda har deltagit i två junior-VM och spelat landskamper för A-landslaget, alltså Damkronorna.

– Än har jag inte varit med i ett senior-VM, det vill jag gärna. Det gäller att visa i serien att man verkligen vill vara med, avrundar hockeyliraren med norrbottniska rötter som just nu är placerad i östgötamylla.