• David Johannesson, Ralf Gyllenhammar, Jejo Perkovic´och Mats ”Stam” Johansson. Foto: Johan Carlén.
  • David Johannesson, Ralf Gyllenhammar, Jejo Perkovic´och Mats ”Stam” Johansson. Foto: Johan Carlén.

Ralf Gyllenhammar har släppt kontrollen

Den sjätte februari kommer hårdrocksbandet Mustasch och dess frontman Ralf Gyllenhammar till Linköping. Delvis är det en förändrad och mer demokratisk frontman som nu ställer sig på scenen. Detta, delvis, tack vare vännerna Niclas Engelin och Adde Andreasson och deras Drömriket.

Ralf Gyllenhammar är på ett sätt mer känd än bandet han sjunger och spelar gitarr i. Han har varit med i flera tv- program och även tävlat i Melodifestivalen med låten ”Bed on fire” som även gick in på Svensktoppen. Ralf har styrt och ställt i bandet han var med och startade 1998 och lagt sig i det mesta. Men inte längre.

Sjöng i Drömriket

– Nej, numera så har jag lärt mig att min uppgift är att sjunga och spela gitarr samt att skriva texter. På den nya plattan vi jobbar med just nu så har jag gjort två av tio låtar vilket är nytt för mig. Jag har helt enkelt släppt kontrollen och inte lagt mig i hur basen eller trummorna ska spela vilket jag gjort förut, berättar Ralf då vi pratas vid över telefon trots att han och frun har en ledig dag. Det hela började när Ralf ombads att sjunga på Drömrikets debutplatta. Ett band som Hardcore Superstars trummis Adde Andreasson och In Flames gitarrist Niclas Engelin startat med en idé om att sjunga hårdrock på svenska.

Mitt grymma band

– När jag kom in så var texterna redan klara och jag hade bara att sjunga. Adde och Niclas är ju grymma låtskrivare och musiker men det har jag ju i mitt eget band också så varför inte ändra på att jag lägger mig i allt utan bara vara nöjd med slutresultatet. De andra hade inget emot det utan svarade att det kanske, till och med, var på tiden att jag släppte in dem mer, skrattar Ralf och berättar att Linköping är lite speciellt för dem att uppträda i och att de gjort flera bra spelningar här genom åren.

Inte östgötska

– Sedan kommer vår ljudtekniker Jimmy Norlinder från Linköping samt att jag faktiskt hade tankar på att flytta till er stad men min fru tyckte inte att våra barn skulle prata östgötska, säger Ralf och skrattar igen. Mustasch har sedan starten gjort tio plattor, fått ett flertal priser och turnerat flitigt och är numera ett väl etablerat band med hela världen som arbetsfält. Den sjätte februari står de åter igen på scenen i Linköping.