• Joakim Längberg har kört rally sedan 1989. I dag driver han Längberg bilinredning och motorsportservice. Här syns han i sin egen rallybil. Foto: Fanny Miles
  • Prisbucklorna upptar halva kontorsrummet. Foto: Fanny Miles
  • Bilservice, bygge av hantverksbussar, reparationer och som här - bygge av rallybil. Det mesta på fyra hjul platsar hos Längberg. Foto: Fanny Miles

Rallyförare och mekaniker

Rally och motorer. Det är Joakim Längbergs melodi. Som 19-åring, 1989, började han köra rally. Bilar har han skruvat på sedan 14-års ålder. Båda intressena följde med genom livet. I dag driver han Längbergs bilinredning och motorsportservice.

Rally kör han fortfarande.

– Jag började skruva och meka åt en kille som körde rally. Det var då jag fastnade för bilsporten, berättar Joakim Längberg. Då, i slutet av 80-talet, körde Joakim en Volvo Amazon.

Bilar byts ut

Genom åren har tävlingarna blivit många och prisbucklorna likaså. En och annan bil har bytts ut också.

– Rally är ingen billig sport. Den kräver ett brinnande intresse och många timmar i verkstaden. Man spenderar fler timmar i garaget än i bilen, säger rallyföraren.

Startade eget

Erfarenheter har han samlat på sig från olika håll. Under 14 år arbetade han i Tekniska verkens fordonsverkstad. Verken byttes mot en trimningsfirma i Södertälje men pendlingen och tiden från familjen tog på krafterna.

– Vi hade en liten hemma och resorna tog alldeles för mycket tid. Jag jobbade kvar i två år innan jag startade min egen firma, berättar Joakim.

Renoverar och reparerar

Den egna firman öppnade 2011. Här riktar Joakim fokus mot bilinredning och motorsportservice men servar och reparerar det mesta på fyra hjul.

– Just nu bygger jag en tävlingsbil för rally åt en kund. Jag fixar med säten, bilbälten, elsystem och bränslesystem. Färdigställer hela bilen helt enkelt, förklarar Joakim och visar produkten. När han säger allt menar han det verkligen. Rallybilen är blott ett skal gjort av ett orange chassi. Snart ska den dock ut i spåret. I samma del av verkstaden står Joakims egen rallybil – en mitsubishi.

– Jag har i stort sett byggt den själv, berättar han.

Landat på taket

Tillsammans med sitt team, bestående av en kartläsare och ett gäng mekaniker, åker Joakim fortfarande på tävlingar. I dag mer på hobbynivå och snart tar han med sig äldsta barnet som kartläsare. Sträckorna går genom skogsterräng och räcker mellan två kilometer och upp till fyra mil. Vanligast är en rallysträcka på en mil.

– Jag har åkt på SM-nivå de senaste åren. Jag är fortfarande med och slåss om pallen emellanåt, säger Joakim något blygsamt.

Det går fort i kröken och hoppar en del genom terrängen. Trots det har Joakim aldrig skadat sig. Inte allvarligt åtminstone.

– Det är klart man legat på taket några gånger men jag har aldrig gjort mig illa, säger han med ett leende.