• Vad som kommer upp nästa år blir en överraskning. Foto: Stefan Hedström
  • Amanda Korolija hittade flera lökar i containern. Foto: Stefan Hedström
  • När Elisabeth Ajax, Tindra Gudomlund, Amanda Korolija, Olle Sjöholm och Ludvig Etzell kom till containern var de flesta av blomlökarna redan utplockade. Foto: Stefan Hedström

Rasande åtgång när kommunens vårlökar skänktes bort

I onsdags förra veckan kunde man plocka åt sig av kommunens vårlökar i Trädgårdsföreningen. – Vi tar bort lökarna för att få plats med sommarblomster, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare.

Klockan åtta i onsdags morse fick allmänheten hoppa in i containern som stod uppställd i Trädgårdsföreningen och ta för sig av kommunens vårlökar. Det var hård konkurrens om lökarna i containern – blast och blom flög.

Först vid nio-tiden kom Elisabeth Ajax förbi med en grupp barn från Vidingsjöskolan, då var det mesta redan över.

– Vi såg att det var massa folk här och det såg spännande ut. Men de flesta lökarna var redan utplockade, säger Elisabeth Ajax.

I container låg flera tusen blommor, lökar och själkar huller om buller.

– Här är en lök, säger ett av barnen och håller upp en blomknopp och Elisabeth Ajax får förklara skillnaden på lök och knopp.

Bra fångst

Trots den sena timmen så kommer förskolegruppen till slut iväg med en ansenlig mängd lökar.

– Vi ska plantera dem utanför skolan och så får vi om det kommer upp något. Vi vet inte vad det blir, säger Elisabeth Ajax.

Ger plats i rabatter

Alla lökar i kommunens planteringar tas inte upp, men i de rabatter som sommarblommor ska planteras byts lökarna.

– I år skulle vi gärna kunnat vänta lite till, eftersom våren var så sen. Men vi måste ta upp vårlökarna för att ge plats åt våra sommarblommor, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare.

Hon tycker att det är roligt att lökarna kommer allmänheten till del och att de inte bara slängs.

– För vår del är det för resurskrävande att ta hand om lökarna och det är billigare för oss att köpa in nya. Det här gör det fint i folks trädgårdar och det blir också en liten överraskning i vad man får upp, säger hon.