• Kristina Teär Fahnehjelm, överläkare och verksamhetschef på Ögonkliniken. Foto: Anna Ek
  • Många får behov av bildskärmsglasögon när de passerar 40 år. Foto: Anna Ek

Rätt avstånd till datorn

Många människor drabbas av sämre syn med åren och särskilt för personer som sitter mycket vid datorn i arbetet kan glasögon vara på sin plats. Arbetsmiljöverket rekommenderar att man sitter 60-90 centimeter från datorskärmen beroende på dess storlek och att man vid behov får tillgång till ett par bildskärmsglasögon från arbetsgivaren.

– Vid 40–45-årsåldern kan linsen i ögat bli stelare och få svårt att ställa in sig på närarbete på samma sätt som tidigare. Det märks genom att det blir så svårt att läsa text i tidningar att man måste flytta texten längre bort. Även i dålig belysning kan det bli svårare att läsa liten text, förklarar Kristina Teär Fahnehjelm, verksamhetschef och överläkare på Ögonkliniken i Norrköping.

Anpassade efter datorn

Vanliga läsglasögon fungerar för att motverka dessa problem men avstånden när man sitter vid datorn respektive läser en bok är inte samma. Ofta är det cirka 40 centimeter till boken och omkring det dubbla till datorn.

– Bildskärmsglasögon är ett par glasögon som är anpassade efter datoravståndet. Det är förstås olika på alla personer men många behöver skaffa bildskärmsglasögon när de blir 40-50 år gamla, säger hon.

Trött och röd

Om man behöver bildskärmsglasögon men inte använder det kan man bli trött i ögonen, röd i ögonen, få huvudvärk eller se suddigt. Dessa symtom kan ibland avhjälpas på annat sätt om de beror på torr luft på kontoret eller om datorskärmen är felplacerad.

– Skärmen ska vara placerad så att man tittar cirka 20 grader nedåt, om man har skärmen högre upp blinkar man inte lika ofta. Blinkningen och ögonlocken finns för att föra ner en tårfilm på ögat så att det inte ska torka. Om man börjar få besvär är det viktigt att tänka på hur man placerat datorskärmen, upplyser Kristina Teär Fahnehjelm.

Vad är viktigast?

– Omväxlande arbetsuppgifter, att man försöker gå ifrån ibland eller ta ögonvila genom att blunda eller titta på något på ett betydligt längre avstånd. Det är viktigt att blinka och att använda bildskärmsglasögon om man behöver det. Det är också viktigt att tänka på hur ljuset från fönstret faller in, det ska helst falla in från vänster sida om man är högerhänt och skriver mycket för hand och sedan förstås måste man se till att det inte bländar, avslutar hon.