• Uppladdning inför matlagningen. David Weinhandl, Stefan Eriksson och Jonas Alvin. Foto: Tommy Pettersson
  • Stefan Eriksson spann loss i köket med lokala råvaror. Foto: Tommy Pettersson

Råvaror på Stångs Magasin

Årets kock 2005 inspirerar och utmanar

Stångs magasin är en utvecklingsorienterad restaurang som hela tiden går framåt och inte vilar på gamla meriter.

I maj 2011 övertogs restaurang Stångs Magasin av Peter och Mattias Weinhandl och sedan dess har det hänt olika saker hela tiden.

Vilar inte på lagrarna

Restaurangen är medlemmar i Östgötamat, är KRAV- certifierad och rekommenderas i ansedda White guide. För ett tag sedan bjöd Stångs in Årets kock 2005, Stefan Eriksson.

– Jag blev inbjuden av Stångs köksmästare Jonas Alvin för att jag skulle bidra lite med inspiration och nya idéer. Jag berättade om råvaruhantering och min matlagningsfilosofi. Vi lagade dessutom en middag tillsammans, berättar Stefan Eriksson.

 – Restaurangens personal har en stark drivkraft att vilja utveckla sig själva hela tiden. Av det jag har sett hittills tycker jag att de är inne på helt rätt spår. Man tänker på hållbarhet, är Kravcertifierade och ständigt på jakt efter regionala och lokala råvaror.

Stefan har efter utnämningen 2005 varit med om en svindlande matresa runt om i Sverige och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Han pratade mycket om att det är viktigt att lära sig hur och var råvaran produceras samt vad det innebär för kvalitén. Man måste förstå vad som händer med en råvara när den utsätts för värme och kyla och hur den sedan ska hanteras.

Namnkunnig personal

Magasinets köksmästare Jonas Alvin kommer från Speceriet i Stockholm och har arbetat i fler välmeriterade restaurangkök, bland annat WD50 i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Jonas som ursprungligen är härifrån värnar om trakten.

– Vi värnar om samarbetet med våra lokala producenter för med bra råvaror blir det enkelt och gott, säger Jonas kort.

Restaurangchef och sommelier är David Weinhandl, son till Peter och kusin till Mattias. David leder den dagliga verksamheten och deltar tillsammans med ägarna i det kontinuerliga planeringsarbetet som handlar om hur restaurangen ska utvecklas.

– Det är en tillgång att vi vet var våra råvaror kommer ifrån och att, i den mån årstiden tillåter, serverar mat från färska, lokalproducerade och ekologiskt odlade råvaror, säger David Weinhandl som fick vara med och laga mat med Årets kock 2005.