• Rebecka Hovenberg sitter i kommunfullmäktige sedan sex år tillbaka. Foto: Tommy Pettersson
  • Hovenberg tvekar inte en sekund om att mänsklig verksamhet har klimathöjande effekter. Foto: Tommy Pettersson

Rebecka Hovenberg värnar om den biologiska mångfalden

Hon skrev brev till statsminister Ingvar Carlsson, skrev till tidningar och samlade in pengar för att rädda regnskogen när hon var nio år. Rebecka Hovenberg har engagerat sig för miljöns skull så länge hon kan minnas.

Hon har växt upp i en politisk familj, har ett liberalt arv från sin far, farmor och farfar som var folkpartister i Helsingborgs respektive Västerås kommunpolitik.

Maktdelning

Vid månadsskiftet går Miljöpartiets gröna man Nils Hillerbrand vidare från politiken till ett civilt arbete på CSN. Han lämnar efter sig ett antal tunga poster i kommunen som ska ersättas. Kommunalråd, vice ordförande i kommunstyrelsen, gruppledare och ordförande i Tekniska verken är förtroendeposter som ska fyllas ut med nya människor.

Det blir två personer som som delar upp ansvaret mellan sig. På det sättet slipper man få en uppdragskoncentration och en "Dubbelroll" mellan ägaren Linköpings kommun och det helägda bolaget Tekniska verken. Rebecka Hovenberg blir nytt kommunalråd med rotelansvar för miljöfrågor samt ordförande i Tekniska verken och Birgitta Rydhagen valdes till ny gruppledare samt vice ordförande i kommunstyrelsen.

Från tyst vår

Miljö- och klimat frågorna vaknade sent på jorden. Tyst vår Rachel Carsons  bok från 1962 blev en väckarklocka för många. Hans Palmstierna var en av de första i Sverige som skrev om klimatproblemen i sin bok Plundring, svält, förgiftning från1967. Men det var först på 1970 talet som miljörörelsen fick en större och bredare förankring i samhället. Folkomröstningen om kärnkraft 1980 blev en vattendelare mellan partier och ideologier.

Frontalfiguren Per Gahrton var den som först lyfte idén om ett nytt parti och stora delar av den organiserade miljörörelsen hakade på. I september 1981 bildades Miljöpartiet. Det dröjde till 1988 innan partiet kom in i riksdagen. Idag är partiet etablerat och har stort inflytande både i kommuner och i landsting. I EU-parlamentet är man hemtama och mycket aktiva. Partiet har också på senare tid visat sig moget att ta ansvar för mer än enbart miljöfrågor och sitter därför i regeringsställning idag.

Engagerad politiker

Nyvalda Rebecka Hovenberg har arbetat sedan tio år tillbaka som miljökonsult i många olika branscher som energibolag, fastighetsbolag och industri. Rebecka har varit partipolitiskt engagerad sedan 2010, varit vice ordförande i bygg- och miljönämnden och är i dag ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.

– Jag känner mig glad och stolt över att ha fått förtroendet av medlemmarna i Miljöpartiet och jag ser fram emot att bidra till ett fortsatt framgångsrikt arbete i Koalition för Linköping, säger Rebecka Hovenberg vidare.

–  Att Linköping når målet att bli koldioxidneutralt till 2025 ligger mig varmt om hjärtat och det känns därför extra roligt att som miljökommunalråd få arbeta intensivt med detta.

Tungt uppdrag

I mars efter stämman tillträder Rebecka ordförandeposten i Tekniska verken, ett stort och ansvarskrävande uppdrag. Men det är ett uppdrag där hon verkligen kan brottas med de klimatutmaningar som jorden står inför.

– Tekniska Verken är ett av de största kommunala bolagen i Sverige. Som ordförande vill jag fortsätta verka för att bolaget fortsätter bygga världens mest resurseffektiva region samtidigt som man levererar en trygg el-, värme och vattenförsörjning bland mycket annat till sina kunder.

Född och uppväxt i Helsingborg

37 år

Gift

Två barn som är fem och åtta år