•  Utställningen om Åke Hodell skapar spännande sportlovsaktiviteter på museet. Foto: Patrik Ekström
  • Det förväntas högtryck på sportlovet. Foto: Patrik Ekström

Rebellen Hodell på sportlov

Även om sportlovet på Flygvapenmuseum är smått tyngt av traditioner så tänker man nytt när man tar hjälp av den kontroversielle multikonstnären Åke Hodell vilken nu figurerar i en omtalad utställning.

Av hävd så är sportlovet ett lov då det är fullt hus i Flygvapenmuseum och då huset sjuder av aktiviteter.

Sandra Månsson och Veronica Baumgardt ser båda fram mot sportlovet som de nog båda tillsammans längtat lite efter.

– Under lovet känns det som om det är en miljon barn här men så är jag ju mitt i verksamheten också, säger Veronica Baumgardt som är pedagog på museet och hon får medhåll av Sandra Månsson som jobbar med marknadsföringen på museet. Dock har Sandra en mer sansad bild av hur många som besöker dem under sportlovet.

– Vi når inte riktigt upp till 1 000 personer per dag men nästan. Hälften av dem är barn, säger hon och låter glad i rösten.

– I år gör vi det lite annorlunda och tar avstamp i den utställning vi har om Åke Hodell under namnet ”Sportlovskul – rebell som Hodell lovet som väcker konstnären i dig” där vi har tre olika teman under tisdagen, onsdagen och torsdagen. De är bild, ljud och text och där har vi bjudit in olika gäster så som en serietecknare, en kille som gör konstiga elektroniska ljud och sedan ska en författare hjälpa till med olika typer av texter som barnen får arbeta kring. Dessa dagar är mest inriktade på barn mellan sju till tolv år, berättar Sandra och Veronica.

Men bara för man tänker nytt så slutar men inte med sagostunden eller den särskilda barnguideningen som äger rum varje dag klockan 14.00. De är några uppskattade hörnpelare i museets verksamhet som man inte ändrar på. Det är under loven överhuvudtaget som det är flest besökare i det stora och folkbildande museet.

– Jag har inga vetenskapliga belägg för att det är på det sättet men jag har märkt att i början av lovveckan så kommer barnen ofta i sällskap med mor- eller farföräldrar; senare i veckan är det föräldrarna som har med sig barnen hit. Det beror troligen på att man då passar på att ta sig lite långledigt och då passar det bra att gå hit och vara med på våra aktiviteter, berättar Veronica Baumgardt och hälsar alla välkomna till ett roligt sportlov på Flygvapenmuseum.