Redo för sitt första SM

Den 11 mars är det SM i Pole i Fryshuset i Stockholm. Caroline Svahn från Linköping är en av de tävlande. Hon ställer upp för första gången och deltar i klassen Professional Dam. – Det ska bli jättekul, men det är lite nervöst, säger hon.

Caroline Svahn ligger i hårdträning just nu. Det blir flera pass i veckan, inklusive styrka och stretch. Det är viktigt att alla moment sitter inför SM och att det inte syns att det är tungt på tävlingen. Pole kräver mycket styrka, framför allt i överkroppen.

Tränat i tre år

För att inte händerna ska glida på stången tar Caroline Svahn på ett greppmedel på dem innan hon börjar värma upp med lite grodhopp. Inför träning och tävling värmer man upp i minst 20 minuter och det kan vara konditionshöjande övningar som grodhopp och burpees som får i gång blodcirkulationen, blandat med styrke- och stretchövningar.

Caroline Svahn är i dag 21 år och har tränat pole i tre år. Hennes utveckling har gått snabbt framåt. Som liten tränade hon en hel del gymnastik och spenderade mycket tid på studsmatta.

Två klasser

Hon är uppvuxen i Boden, och flyttade senare till Kristinehamn. Av en slump fick hon då information om FLOW i Karlstad ,och när hon för några år sedan flyttade till Linköping var det precis när studion på Borgmästaregatan öppnade. Sedan dess har det blivit många timmars träning, deltagande i mindre tävlingar, och nu är hon alltså klar för SM.

I SM tävlar man i tre klasser; Amatör, Professional och Elit. Deltagarna som tävlar i Elit tävlar också om platser till VM i Spanien i juli.